Podrška EU visokom obrazovanju u BiH: Otvorena četiri projekta vrijedna milion eura

25.10.2022. 14:02 / Izvor: Akta.ba
burch

Četiri projekta podrške visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, a finansirana sredstvima Evropske unije predstavljena su danas na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu.

Četiri projekta podrške visokom obrazovanju u Bosni i Hercegovini, a finansirana sredstvima Evropske unije predstavljena su danas na Internacionalnom Burch univerzitetu u Sarajevu.

Projekti se odnose na uključenja akademske zajednice u procesu donošenja odluka, naročito u kontekstu EU integracija BiH, uvođenja studentskih razmjena u istraživačke svrhe, pružanje podrške univerzitetima u izradi projektnih prijedloga, te uspostave sistema karijernog savjetovanja na univerzitetima.

Sveukupno, ova četiri projekta traju tri godine, te su vrijedni preko 1,15 miliona eura. Doprinos EU je milion eura.

"Mi ćemo uz pomoć milion eura sredstava koja je EU namijenila za ova četiri projekta okupiti akademske radnike i omogućiti im da rade na svojim istraživanjima, odnosno da pripremaju projekte i projektne aplikacije za fondove EU", kazao je prof. dr. Mersid Poturak, rektor Internacionalnog Burch univerziteta, dodajući da su osigurana i sredstva za njihove studente kako bi im se omogućila univerztetska razmjena unutar BiH. 

"Pored toga želimo ovim projektima i sredstvima doprinijeti rješavanju problema odlaska mladih iz BiH tako što ćemo obezbijediti njihovo karijerno savjetovanje tokom obrazovanja i na taj način im približiti tržište rada i olakšati njihovo zaposlenje", naglasio je profesor Poturak.

On smatra da su dva ključna razloga zbog kojih mladi odlaze iz BiH, a to su potraga za kvalitetnim obrazovanjem i zapošljavanjem nakon fakulteta.

"Svi se trebaju uključiti u rješavanje problema odlaska mladih, kako vladin i nevladin sektor tako i univerziteti, potrebno je osnažiti naše univerzitete u raznim kapacitetima, prije svega ljudskim, ali i infrastrukturalnim da pripremaju studente za realni sektor i tržište rada kako bismo mogli kreirati nove poslove i poslove budućnosti koji su ne samo konkurentni u BiH nego i vani", naglasio je profesor. 

Medijima se obratio i Gianluca Vannini, šef Sekcije operacija za socijalni razvoj, civilno društvo i prekograničnu saradnju EU kazavši da smatra da je ovo izvrsna prilika za studente i profesore da između univerziteta dijele svoje istrazivačke sposobnosti i da zajedno sarađuju.

"Ovo je jedan od projekata EU u kojem obuhvatamo sve nivoe obrazovanja od predškolskog do univerzitetskog obrazovanja", rekao je Vannini, dodajući da smatra kako je važno da studenti sarađuju između univerziteta i dijele svoja iskustva.

eu

Enes Hašić, direktor Agencije za razvoj visokog obrazovanja i obezbjeđivanja kvalitete je rekao da se u visokom obrazovanju kao i u drugim oblastima mnogo više priča nego što se radi, te da smo skloni ulasku u različite reformske procese kao i da je činjenica da je u zadnjih 20 godina mnogo priče o reformi visokog obrazovanja, ali da ta reforma u pojedinim periodima nije dala ono što se od nje očekivalo. 

"Upravo danas svjedočimo jednoj činjenici kako možemo izaći iz tog pada kvaliteta obrazovanja i kako možemo otvarati prostore za razvoj visokog obrazovanja. Ovaj projekat je na tom tragu da se napravi jedna sinergija i studenata i nastavnika iz svih ili skoro svih univerziteta u BiH i da zajednički dođemo do kvalitete u visokom obrazovanju", poručio je Hašić.

On je na kraju zaključio da bez kvalitete u obrazovanju nema opstanka omladine i djece u BiH.

Projekte finansira Evropska unija putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć, a Internacionalni Burč univerzitet ih provodi sa EU partnerima Univerzitet u Leonu u Španiji, Tehnički univerzitet u Burgenlandu u Austriji i Univerzitet 1. decembar, 1918. u Alba Iuliji u Rumuniji te bh. partnerima Univerzitet "Džemal Bijedić" u Mostaru, Univerzitet u Bihaću i Univerzitet u Istočnom Sarajevu.

E.S.

  

 

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti