Solarne panele bi više od 5.000 domaćinstava

26.10.2022. 10:07 / Izvor: Glas Srpske
Solarni paneli

Na javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač, koji je bio otvoren do 15. oktobra, prijavilo se više od 5.000 domaćinstava.

Na javni poziv za učešće u projektu ugradnje solarnih panela na krovove u sistemu kupac-proizvođač, koji je bio otvoren do 15. oktobra, prijavilo se više od 5.000 domaćinstava, rekao je “Glasu Srpske” generalni direktor “Elektroprivrede RS” Luka Petrović.

Naglasio je da trenutno stručne službe analiziraju prijave, te da će uskoro obavijestiti one koji ispunjavaju sve uslove javnog poziva.

"Obučili smo i oko 200 agenata koji će ići po domaćinstvima i prezentovati im prednosti sistema prozumjera, odnosno proizvodnje električne energije na krovovima", kazao je Petrović i podsjetio da je javni poziv za ugradnju solarnih panela na krovove domaćinstava raspisan 15. avgusta. 

Još ranije je iz ERS-a poručeno da će program energetske održivosti domaćinstava i privrede, u okviru kojeg će biti odabrana domaćinstava za instalaciju solarnih panela, umanjiti im račune za struju i omogućiti da se ne obaziru na eventualna poskupljenja u budućnosti.

"Domaćinstva koja dobiju fotonaponsko postrojenje narednih 25 godina neće plaćati klasični račun za struju kakav sada plaćaju, a 10 godina će plaćati otplatu dijela vrijednosti ovog fotonaponskog postrojenja, nakon čega ono prelazi u vlasništvo građanina", rekao je Petrović.

U Republici Srpskoj se sve češće spominje poskupljenje električne energije, jer veliki broj građana napušta grijanje na pelet zbog enormnog poskupljenja tog energenta i prelazi na struju, a Petrović je naglasio da će odluku o poskupljenju donijeti nadležne institucije.

"Svi se čude kako su naše cijene struje niže u odnosu na okruženje i da mi nismo donijeli nijednu mjeru o pitanju tako niskih cijena. I dalje smatramo da tako treba da ostane. Međutim, ono što je važno jeste da ćemo mjeriti potrošnju ove godine u odnosu na prethodne i da ćemo uspostaviti neki novi kriterijum za naplatu u saradnji sa Vladom RS, Ministarstvom energetike i rudarstva, te Regulatornom komisijom za energetiku", objasnio je Petrović.

Naglasio je da je izvjesno da cijene struje za one potrošače koji budu trošili onoliko koliko i ranije neće biti mijenjane. 

"A za one koji budu trošili više uspostavićemo neki novi program ekonomske održivosti, naravno, u saradnji sa nadležnim institucijama koje su zadužene za uspostavljanje cijene", podvukao je Petrović.

Najpovoljniji u Evropi

Luka Petrović je juče za Srnu rekao da će “Elektroprivreda RS” ostati najpovoljniji snabdjevač električnom energijom u Evropi jer posjeduje izvozni potencijal kojim može da nadomjesti prodaju struje na domaćem tržištu po mnogo nižim cijenama od okruženja.

"“Elektroprivreda” pravi različite programe energetske stabilnosti kroz program ušteda, ali i potrošnje električne energije. Treba zaštititi onoga koji štedi, ali i naplatiti onome koji troši više", rekao je Petrović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti