Mijenja se lokacija za spomenik kralju Tvrtku I u Sarajevu

26.10.2022. 13:50 / Izvor: Akta.ba
spomenik kralju

Gradsko vijeće Grada Sarajevo na današnjoj sjednici raspravljalo je o odluci koja se odnosi na promjenu lokacije spomenika bosanskom kralju Tvrtku I.

Gradsko vijeće Grada Sarajevo na današnjoj sjednici raspravljalo je o odluci koja se odnosi na promjenu lokacije spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću.

Gradsko vijeće je svojom ranijom Odlukom o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću definisalo lokaciju za podizanje ovog  spomenika u parku između zgrade Predsjedništva i Vlade Kantona Sarajevo, u skladu sa Elaboratom o mogućim lokacijama za podizanje spomenika, odnosno, uz prethodno pozitivno Mišljenje Općine Centar i Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo.

Međutim, Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika dala je negativno mišljenje na dostavljeno idejno rješenje za predloženu lokaciju, pozivajući se na Odluku o proglašenju historijskog urbanog pejsaža.  

Zbog toga je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić predložila novu lokaciju za spomenik, tačnije mjesto pored srednjovjekovnog stećka ispred Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

S tim u vezi, na današnjoj sjednici gradski vijećnici su razmotrili Nacrt Odluke o izmjeni Odluke o podizanju spomenika bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću, u kojem je predložena nova lokacija koja nije u obuhvatu prethodno navedene Odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika.

"Spomenik se podiže na zemljištu označenom kao k.č. 1086/2 KO Sarajevo VII, lokalitet pored replike srednjovjekovnog stećka, a prema idejnom rješenju koji je sastavni dio ove Odluke", navodi se u odluci.

 

Nova predložena lokacija nije u obuhvatu prethodno navedene odluke Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika. Predložena lokacija se nalazi uz repliku srednjovjekovnog stećka koji predstavlja historijski period srednjeg vijeka, ujedno i period vladanja bosanskog kralja Tvrtka.

Lokalitet je predložen jer omogućava sagledivost spomenika sa svih strana, a u blizini je državnih institucija.

Tako utvrđen Nacrt je, zaključkom Gradskog vijeća, upućen u javnu raspravu u trajanju od 10 dana.

spomenik tvrtko

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti