Smailbegović o ograničavanju povećanja cijene struje: Ispunili su obećanje

27.10.2022. 15:36 / Izvor: Dnevni Avaz
Smailbegović

Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o ograničavanju povećavanja cijene električne energije do 20 posto za privredne subjekte za narednu godinu.

Na prijedlog Nermina Džindića, ministra energije, rudarstva i industrije Vlada FBiH je na današnjoj sjednici donijela odluku o ograničavanju povećavanja cijene električne energije do 20 posto za privredne subjekte za narednu godinu.

Ovu odluku je za portal "Avaza" komentirao predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH Adnan Smailbegović.

"Obećali su i održali su. Značajna je odluka jer cijena električne energije značajno utiče na poslovanje velikih firmi, pogotovo one koje su u industriji, mislim da je ovo jedno korektno rješenje koje će dati prostora da se lakše može poslovati i EPBiH u konačnici, rudnici, a i privredi je to prihvatljivo", kazao je Smailbegović.

Objasnio je kako je došlo do toga da EPBiH privrednicima šalje nove ugovore prema kojima je struja skuplja za do 800 posto.

"Tako su postupali jer nisu imali odluku Vlade, i zato smo se zalagali da je što prije donese. Recimo, do Nove godine bi išli sa cijenom koja je trenutna, a onda bi se vezali za tržište. Mada, zakon postoji, mene je to malo čudilo, ali evo nisam pravnik i nisam želio da previše ulazim u to. Sad će sa prvim januarom formirati novu cijenu i potpisivat će se novi ugovori", zaključio je Smailbegović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti