Višković donio crne prognoze: Cijene će porasti za 13,3 posto do kraja godine

02.11.2022. 13:32 / Izvor: N1
vlada rs

Govoreći o programu ekonomskih reformi, kazao je kako su najveći fiskalni izazov javna preduzeća.

Premijer Republike Srpske Radovna Višković obratio se poslanicima Narodne skupštine RS u okviru prve tačke dnevnog reda - Prijedlog programa ekonomskih reformi RS za period 2023 – 2025. godina. Donio je crne prognoze i predviđanja Svjetske banke, ali i drugih ekonomskih stručnjaka.

"Cijene su prosječno više za 12,1 odsto, a najviša su za sektor prevoza te hrana i bezalkoholna pića. Imajući u vidu navedeno, procjenjuje se da će cijene u RS prosječno porasti za 13,3 posto do kraja 2022. godine. Prema očekivanjima Svjetske banke, cijene će se zadržati na višem nivou i u narednom periodu, ali se ne očekuje značajniji rast u odnosu na ovu godinu", rekao je Višković.

Premijer RS je u uvodu naveo koje mjere je Vlada ovog bh. entiteta poduzela kako bi ublažila posljedice globalnih dešavanja. Naveo je kako je cijena rada od 1.5.2022. sa 100 KM povećana na 110 KM, da je platni koeficijent usklađen i uvećane plate zaposlenim u javnom sektoru za 100 KM te da je najniža plata povećana sa 590 KM na 650 KM svim zaposlenim u RS. Podsjetio je da je najosjetljivijim kategorijama dodijeljena finansijska pomoć, da je za program “Zajedno do posla” izdvojeno šest miliona KM, a da je za privredu izdvojeno 2,75 miliona KM.

"Sve mjere Vlade RS doprinijele da RS poslije Srbije ima najmanji pad BDP-a", rekao je Višković.

Govoreći o programu ekonomskih reformi, kazao je kako su najveći fiskalni izazov javna preduzeća. Najavio je reogranizaciju preduzeća Željeznice RS i Elektroprivreda RS te reformu javne uprave. U mjerama je i povećanje poreza onima koji posjeduju više nekretnina. Najavio je i pogodnosti za one koji redovno izmiruju porez te ulaganja u obrazovanje, nauku i inovacije. Za poljoprivredu i šumarstvo najavio je ulaganja s ciljem povećanja konkurentnosti, a za područje obrazovanja usaglašavanje obrazovnog sistema i tržišta rada.

Za oblast socijalne zaštite, naveo je da će se izraditi Strategija socijalne zaštite, rad na politici nataliteta, kao i 750 KM za porodice sa četvero i plus djece ako je jedan roditelj nezaposlen.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti