Pred privredom RS tri ključna izazova

02.11.2022. 15:01 / Izvor: Nezavisne novine
PRIVREDA

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, istakao je da je komora u skladu sa smjernicama Evropske komisije dostavila svoj prijedlog mjera ka Vladi RS u septembru, te da su definisali tri ključna izazova pred kojima će se naći privreda.

Pero Ćorić, direktor Privredne komore RS, istakao je da je komora u skladu sa smjernicama Evropske komisije dostavila svoj prijedlog mjera ka Vladi RS u septembru, te da su definisali tri ključna izazova pred kojima će se naći privreda, a koje su direktno povezane sa inflacijom, energetskom krizom i drugim problemima.

"Prvi izazov je nedostatak radne snage, a njega je moguće jednim dijelom riješiti ako se kroz zakonska rješenja naprave uslovi za značajnije povećanje plata, a da se sredstva sa Zavoda za zapošljavanje usmjere u podršku zapošljavanja u privredi. Puni doprinos tome između ostalog dalo bi i smanjenje sive zone", naglasio je Ćorić i dodao da je neophodno obezbijediti podršku za prekvalifikaciju i dokvalifikaciju zaposlenih.

"Pripremili smo set mjera koje se tiču obrazovanja, a tu su opremanje obrazovnih institucija, te nastavak sprovođenja politike dualnog obrazovanja", istakao je Ćorić na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS.

Drugi izazov je, kako je rekao, digitalizacija u javnom i privrednom sektoru, a treći reforma javne uprave i preduzeća.

"Javna uprava mora biti ekonomična, dok javna preduzeća moraju biti u službi razvoja i privrede i društva u cjelini. Kako bi odgovorili ovom izazovu svi nivoi vlasti u RS trebalo bi da rade na dokumentu za reformu javne uprave, a preduzeca na racionaliyaciji broja zaposlenih", dodao je Ćorić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti