U toku izrada studije energijske efikasnosti u stambenom sektoru općine Novi Travnik

03.11.2022. 14:43 / Izvor: Akta.ba
energetska efikasnost

Općina Novi Travnik surađuje sa UNDP-om na izradi Studije energijske efikasnosti u stambenom sektoru.

Općina Novi Travnik surađuje sa UNDP-om na izradi Studije energijske efikasnosti u stambenom sektoru. Studija će biti osnov za uspostavu djelotvornih mehanizama i politika financiranja mjera energijske efikasnosti na objektima individualnog i kolektivnog stanovanja.

U tu svrhu općinske službe su pripremile podatke o broju stambenih objekata na području općine te ih dostavili konzultantskoj tvrtki (nLogic Sarajevo) koja je angažirana od strane UNDP-a.

U tijeku je  aktivnost izbora određenog broja individualnih stambenih objekata koje će konzultantski tim posjetiti u cilju prikupljanja potrebnih podataka, o čemu su upoznati predsjednici mjesnih zajednica, koji su od Službe za gospodarstvo, poduzetništvo i lokalni ekonomski razvoj  dobili pismenu obavijest sa uputama 27.10.2022.godine.

Terenska posjeta konzultantskog tima podrazumijeva: fotografiranje objekta, prikupljanje podataka o dimenzijama objekta, načinu zagrijavanja, broju članova domaćinstva i godini izgradnje, ali bez ulaska u objekte. Na temelju prikupljenih podataka s terena biti će sačinjena Studija energijske efikasnosti u stambenom sektoru općine Novi Travnik.

O datumu obilaska objekata na vrijeme će biti informirani predsjednici Mjesnih zajednica.

Zahvaljujemo na suradnji stanovnicima i predsjednicima Mjesnih zajednica jer ovaj projekt  ima za cilj prevladavanje brojnih financijskih i investicionih barijera kako bi se postigao lokalni investicijski okvir za povećanje energijske efikasnosti stambenih objekata prilagođen stanovnicima lokalne zajednice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti