Slavenko Ristić dobija koncesiju za lovište "Klekovača"

04.11.2022. 10:23 / Izvor: capital.ba
slaven ristić

Vlasnik firme "Tehnički remont" Bratunac i novoizabrani poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić dobiće prvu koncesiju za odstrel divljači u Republici Srpskoj.

Vlasnik firme “Tehnički remont” Bratunac i novoizabrani poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Slavenko Ristić dobiće prvu koncesiju za odstrel divljači u Republici Srpskoj i to u privrednom lovištu “Klekovača” na teritoriji Istočnog Drvara i Ribnika koje se prostire na više od 8.000 hektara, otkriva CAPITAL.

Vlada RS na jučerašnjoj sjednici je napravila prvi korak ka dodjeli koncesije ovom kontroverznom biznismenu koji je širu popularnost stekao u jeku koronu kada je umjesto mobilne bolnice isporučio šator za koji mu je plaćeno 4,5 miliona KM.

Novac je kasnije pod pritiskom javnosti vraćen, šator je netragom nestao, a Ristić je zvanično ušao u političke vode i formirao Republičku stranku Srpske čiji kandidati su na proteklim opštim izborima bili na listi SNSD-a, a među njima i Ristić koji je osvojio direktan poslanički mandat u bijeljinskoj izbornoj jedinici.

Vlada je juče usvojila Prijedlog odluke o pokretanju postupka dodjele koncesije za lov u privrednom lovištu “Klekovača” iz Istočnog Drvara, a cijeli ovaj postupak, navodi se u odluci, pokrenut je na inicijativu privrednog društva “Tehnički remont” Bratunac.

"Pokreće se postupak dodjele koncesije za planirani odstrel divljači uz obavljanje lovne djelatnosti u privrednom lovištu “Klekovača” koje se nalazi na teritoriji opštine Istočni Drvar i manjim dijelom na području opštine Ribnik ukupne površine 8.070 hektara", navodi se u odluci.

Pored toga, navodi se da se postupak dodjele koncesije pokreće na inicijativu privrednog društva “Tehnički remont” Bratunac, kao i da će se koncesija dodijeliti na osnovu javnog poziva za podnošenje ponuda u skladu sa Zakonom o koncesijama, te da će dokumentacijom za javno nadmetanje biti definisani uslovi i način dodjele koncesije za planirani odstrel divljači.

U obrazloženju odluke se navodi da je komisija koju je formirao ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Boris Pašalić ustanovila da lovišta “Klekovača” može biti predmet koncesije, ali da mjere koje bude preduzimao budući koncesionar trebaju biti usaglašene i usklađene sa Šumskim gazdinstvom “Klekovača-Potoci”, jer je gazdovanje šumama prioritetna djelatnost na ovom području.

U ovom lovištu osnovne lovne vrste divljači čiji planirani odstrel je predmet koncesije su srneća divljač, divlja svinja, mrki medvjed, pjevac velikog tetrijeba i vuk.

"Pravobranilaštvo RS 17. oktobra je dalo mišljenje da ne postoje zakonske smetnje za pokretanje postupka za dodjelu koncesije, a pozitivno mišljenje za pokretanje dodjele koncesije dali su opštine Istočni Drvar i Ribnik, kao i ŠG “Klekovača-Potoci", navodi se u odluci.

Dalje se navodi da je resorno ministarstvo ugovorom od 14. aprila 2016. godine privredno lovište ”Klekovača” dalo na privremeno korištenje ŠG “Klekovača-Potoci” do davanja koncesije.

"Za postizanje rezultata i ostvarivanje dobiti u oblasti lovstva potrebno je ulaganje značajnih materijalnih sredstava, a ŠG “Klekovača-Potoci” koje je privremeni korisnik nema interes za ulaganje, niti ovlašćenja za značajnija ulaganja u razvoj lovstva i lovnog turizma u opštini Istočni Drvar. Prostorni plan opštine Istočni Drvar (2012-2032) prepoznaje lovstvo kao razvojnu šansu za turizam. Dodjelom ove koncesije doći će do povećanja prihoda u budžetu i do otvaranja novih radnih mjesta u ovoj izrazito nerazvijenoj opštini. Zbog svega navedenog, ministarstvo smatra da je predmetna inicijativa u potpunosti u skladu sa Zakonom o koncesijama i Zakonom o lovstvu i da su ispunjeni svi zakonski uslovi za postupak dodjele koncesije", navodi se u odluci u čijem posjedu je CAPITAL.

Pored toga, precizira se da do sada nije dodijeljena nijedna koncesija zato što nije bilo zainteresovanih koncesionara, kao i da je zakonska obaveza ministarstva da sprovodi zakon o lovstvu i omogućava dodjelu koncesije za lov.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti