UPFBiH: Cijena cestarine za teretna vozila treba biti još niža

04.11.2022. 14:36 / Izvor: Akta.ba
cestarina

Inicijativa Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine za smanjenje cijena cestarine za teretna vozila konačno je dala rezultate.

Inicijativa Udruženja poslodavaca Federacije Bosne i Hercegovine za smanjenje cijena cestarine za teretna vozila konačno je dala rezultate. UPFBiH pozdravlja odluku Uprave Javnog preduzeća Autoceste FBiH o smanjenju jedinične cijene cestarine na autocesti A1 za 10 posto za klasu vozila IV.

Podsjećanja radi UPFBiH je u oktobru prošle godine sa predstavnicima Vlade FBiH i Ministarstva prometa i komunikacija organiziralo sastanak na kojemu je insistiralo na smanjenju cijena putarine za 20 posto te argumentirano dokazalo da se u Federaciji BiH plaća najskuplja cestarina na autocestama u Evropi. Zbog visokih cijena cestarine mnogi prevoznici koriste alternativne ceste koje nisu namijenjene za teretni saobraćaj što stvara dodatne gužve, ali i nanosi štetu cestovnoj insfrastrukturi u FBiH.

Iz UPFBiH poručuju da i pored navedenog smanjenja cijena cestarine za teretna vozila, cijena cestarine na autoputevima u FBiH i dalje je među najskupljima u Evropi tako da još ima prostora za njeno smanjenje.

Naime, analize koje su krajem prošle godine za UPFBiH uradili stručnjaci pokazali su da bi smanjenje cijena cestarine za 20 posto za teretna vozila značajno olakšalo poslovanje transportnim i drugim preduzećima na jednoj strani, a sa druge strane ne bi značajnije ugrozilo zaradu JP Autoceste FBiH po ovom osnovu.

UPFBiH podržava aktivnosti nadležnih institucija, ali smatramo da postoji prostor da se već početkom naredne godine nastave ove aktivnosti i konkretno unaprijede rješenja.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti