Radnici "Destilacije" prijete prijavama, "Šume RS" očekuju rješenje

05.11.2022. 09:03 / Izvor: Nezavisne novine
destilacija

Radnici HI "Destilacija" iz Teslića prijete blokadom puteva i krivičnim prijavama zbog nedostatka isporuke sirovina iz "Šuma RS".

Radnici HI "Destilacija" iz Teslića prijete, između ostalog, blokadom puteva i krivičnim prijavama zbog nedostatka isporuke sirovina iz "Šuma RS", dok iz ovog javnog preduzeća uskoro očekuju rješenje problema.

Podsjećamo, Hemijska industrija "Destilacija" iz Teslića zaustavila je trećinu proizvodnje zbog nedostatka sirovine, ogrevnog drveta prve i druge klase, koja nije na vrijeme isporučena od "Šuma Republike Srpske".

U saopštenju Sindikata šumarstva, prerade drveta i papira RS ističe se da, ukoliko ne dođe do normalizacije isporuke sirovine od strane "Šuma RS", radnici HI "Destilacija" iz Teslića, njih 330, bit će prinuđeni na mirne proteste, štrajkove, blokade puteva i podnošenje krivičnih prijava protiv odgovornih u ovom javnom preduzeću zbog ugrožavanja ovog privrednog preduzeća i egzistencije radnika.

Navodi se da je Sindikalna organizacija HI "Destilacija" iz Teslića u petak održala vanrednu sjednicu zbog gašenja trećine proizvodnih kapaciteta društva.

"Zaključeno je da je do ovoga došlo isključivo zbog nepoštovanja isporuke sirovine od strane JP "Šume Republike Srpske", a prema ranije preuzetim ugovorenim obavezama. Sindikalna organizacija traži od predsjednika Vlade RS da hitno posjeti HI "Destilacija" kako bi se na licu mjesta uvjerio u posljedice koje je izazvalo neisporučivanje ugovorene sirovine. "Destilacija" postoji već 140 godina i jedina proizvodi prirodnu kiselinu na području Evrope suvom destilacijom drveta na tradicionalan način", stoji u saopštenju.

Sa druge strane, iz "Šuma Srpske" su za "Nezavisne" rekli da se isporuka šumskih drvnih sortimenata vrši u skladu sa izvršenjem proizvodno-finansijskog plana za ovu godinu, a realizacija u skladu sa zaključenim ugovorima.

"Ugovor o isporuci šumskih drvnih sortimenata s HI 'Destilacija' s 31. oktobrom ove godine je realizovan 65% ili 62.000 metara kubnih, što je ista količina kao i prethodnih godina za navedeni period. Sve proizvedene količine šumskih drvnih sortimenata su isporučene drvoprerađivačima u Srpskoj. Napominjemo da dinamika isporuke zavisi od procesa proizvodnje šumskih drvnih sortimenata, a zbog problema s nedostatkom izvođača radova, te neizvršavanja ugovorom preuzetih obaveza od strane istih, nije izvršen planirani obim proizvodnje za posmatrani period. Očekujemo da će se, nakon što je izvršena dodjela sredstava izvođačima radova, u vidu subvencija za nabavku dodatnih mašina, po osnovu odluke Vlade Republike Srpske, proces proizvodnje odvijati neometano. Shodno tome, očekujemo da će do kraja godine biti realizovana planirana proizvodnja šumskih drvnih sortimenata, a samim tim i realizacija", naveli su iz "Šuma RS".

Kada su u pitanju strateška preduzeća, iz "Šume RS" su rekli da je Vlada proglasila preko 50 drvoprerađivačkih preduzeća preduzećima od strateškog značaja, te oni imaju istu obavezu prema svima.

"Shodno nalogu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede naloženo je da se intenzivira isporuka prema kupcima HI 'Destilacija' Teslić, 'Eko toplane' Banjaluka, te 'PC Silikon' Mrkonjić Grad, kao i javnim ustanovama (vrtići, škole), na način da se, ukoliko je to potrebno, obustavi isporuka svim ostalim kupcima", pojasnili su iz Javnog preduzeća "Šume Republike Srpske".

Iz Resora šumarstva i lovstva Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da ovo preduzeće nije jedino koje ima probleme u snabdijevanju sirovinom od strane "Šuma RS".

"Osnovni problem je u lošoj realizaciji proizvodnje šumskih drvnih sortimenata. Proizvodnja kasni i ona je oko 85% u odnosu na dinamički plan Javnog preduzeća u cjelini. Ministarstvo je stava da realizacija ugovora prema drvoprerađivačima treba biti ravnomjerna, odnosno u skladu s procentom realizacije proizvodnje u Javnom preduzeću šumarstva", naveli su iz Ministarstva.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti