Kontrolira li se tržište u BiH

08.11.2022. 07:38 / Izvor: BHRT
kontrole

Zbog naglih poskupljenja tržišna inspekcija Republike Srpske od početka godine izvršila je na hiljade kontrola.

Zbog naglih poskupljenja tržišna inspekcija Republike Srpske od početka godine izvršila je na hiljade kontrola. Veliki broj prigovora uputili su potrošači, a zbog ne-ujednačenosti u radu inspekcijskih organa, Inspektorat i Udruženja potrošača u ovom entitetu, formirali su novi pravilnik o postupanju u slučaju reklamacija.

Inspektori u Republici Srpskoj od početka godine imali su pune ruke posla. Kako ističu, najviše prigovora potrošači su uputili zbog visokih cijena i poskupljenja.

"Posebno je bilo problema u par slučajeva vezano za marže kad su bile marže ograničene, tu je inspektorima bilo lako, zna se kolika je marža,kolika je cijena. E sad što se tiče poskupljenja to tržište ditktira ima i takvih slučajeva ali smo nemoćni da utičemo na to... ko podnosi prigovor mora mu se i odgovoriti što se dosada nije dešavalo da potrošač dobije obrazloženje ili šturi odgovor putem telefona, a evo želimo izbjeći sve manipulacije tako da kroz ove smjernice unapriejdimo tu priču da u roku od 30 dana potrošač dobije pisani odgovor", kaže Stojan Tešić, šef Odsjeka za inspekcijske poslove Opštine Ugljevik.

U udruženjima potrošača ističu da imaju dobru saradnju sa inspekcijskim organima, ali da je neophodan jedinstven pristup, zbog čega su izrađene nove smjernice za postupanje.

Iz inspektorata objašnjavaju da postoje jasno utvrđene procedure kako postupati u slučaju reklamacija i prigovora.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti