Ambasada SAD u BiH: Imamo loše vijesti za kriminalce

10.11.2022. 14:53 / Izvor: Akta.ba
ambasada sad

Ambasada SAD u BiH objavila je vijest da je SIPA-i uručila vrijednu opremu pod naslovom "Loše vijesti za kriminalce".

Ambasada SAD u BiH objavila je vijest da je SIPA-i uručila vrijednu opremu pod naslovom "Loše vijesti za kriminalce".

Kako je saopćeno, šef regionalnog ured za sigurnost u ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, Nicholas Pietrowicz, uručio je danas računalni softver i opremu u vrijednosti od 186.000 američkih dolara Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) Bosne i Hercegovine.

Donaciju je u sjedištu SIPA-e preuzeo direktor Darko Ćulum. Ova donacija Vlade Sjedinjenih Američkih Država unaprijedit će kapacitet Jedinice za digitalnu forenziku i Jedinice za borbu protiv terorizma za brzo izdvajanje i analizu podataka s elektroničkih uređaja, mobilnih uređaja i računala, bilo gdje u BiH.

donacija računara sad

 

Oprema se sastoji od forenzičkog softvera, računalnih radnih stanica, terenskih prijenosnih računala, automatiziranih uređaja za preuzimanje podataka i slika, alata za prikupljanje dokaza i drugih instrumenata.

Vlada Sjedinjenih Američkih Država, kroz svoj program pomoći u borbi protiv terorizma, osigurava obuku za službenike SIPA-e o najboljim praksama u digitalnim forenzičkim ispitivanjima i specijaliziranim cyber istragama.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti