Za carski rez i do 500 KM mita, milioni završe u džepovima doktora

14.11.2022. 11:10 / Izvor: Akta.ba
trudnice

U velikom broju slučajeva, porodilje koje ne daju mito izložene su krajnje nehumanom tretmanu.

U džepovima doktora i medicinskog osoblja u porodilištima u Bosni i Hercegovini se na ime primanja mita završi oko dva miliona maraka, pokazalo je istraživanje organizacije Baby Steps. U velikom broju slučajeva, porodilje koje ne daju mito izložene su krajnje nehumanom tretmanu. Baby Steps je prikupio više takvih svjedočanstava. Iz razumljivih razloga, sva svjedočanstva su anonimna, izvještava O Kanal

Bračni par je, nakon višegodišnjih pokušaja saznao da će dobiti djevojčicu. Dan poroda je došao. Suprugu je muž otpratio u bolnicu, gdje im je rečeno da će se porod morati obaviti carskim rezom. Doktorica koja je pregledala suprugu je rekla da porod ne može biti obavljen dok glavna doktorica ne da odobrenje, a za to traži petsto maraka.

Slučaj drugi: Porodilji iz Tuzle se dogodilo odvajanje posteljice od maternice. Uz obilno krvarenje dolazi u bolnicu. Osim što je morala čekati, krvareći svo vrijeme, kada je konačno krenula ka sali, ispriječila se doktorica koja je svojoj pacijentici zakazala carski rez, ne dozvoljavajući da žena, kojoj je zbog obilnog krvarenja bio život u pitanju, bude uvezena u operacionu salu.

Ovim i sličnim primjerima je zajedničko je da se od pacijentica očekivalo, ili im je čak otvoreno traženo da daju mito. Prema istraživanju koje je provela organizacija Bejbi Steps, polovina porodilja je bila suočena sa davanjem mita.

U ljekarskim komorama Federacije i Kantona Sarajevo su nam rekli da se žalbe na ovakve pojave mogu uputiti isključivo zdravstvenim ustanovama u kojima je obavljen porod.

O Kanal je kontaktirao Klinički centar i Opću bolnicu u Sarajevu, kao i Kantonalnu bolnicu u Zenici, ali su im svi rekli kako oni nemaju nijednu zabilježenu prijavu, te da bi, ako bi je zaprimili, poduzeli odgovarajuće korake.

Da u cijeloj priči ima barem dima pokazuje i to da je Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona pokrenulo dvije istrage zbog nehumanog odnosa prema porodiljama.

Prvi predmet je protiv tri doktora sa ginekologije zbog krivičnog djela nesavjesno liječenje, a koji se odnosi na porod pacijentice na odjelu Ginekologije u Kantonalnoj bolnici Zenica. Drugi predmet je formiran na osnovu prijave protiv jednog doktora ginekologije zbog krivičnog djela primanje dara i drugih oblika koristi.

Tatarević je rekla da se slučajevi traženja mita mogu prijaviti tužilaštvima, te da se porodilje s tim u vezi mogu obratiti i organizaciji na čijem je čelu.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti