U Željeznom Polju protest zbog ambulante

17.11.2022. 08:51 / Izvor: Federalna.ba
Željezno polje

Mještani Željeznog Polja po primarnu zdravstvenu zaštitu od sada moraju putovati 14 kilometara u Begov Han do kojeg nemaju ni redovnu autobusnu liniju.

Mještani Željeznog Polja po primarnu zdravstvenu zaštitu od sada moraju putovati 14 kilometara u Begov Han do kojeg nemaju ni redovnu autobusnu liniju. Razlog ovakve odluke matičnog Doma zdravlje jeste neuslovnost lokalne ambulante i negodovanje mještana da se ona privremeno izmjesti u zgradu osnovne škole. Zbog toga su danas organizovali i mirne proteste.

Mještani Željeznog Polja na mirnim protestima iskazali su svoje nezadovoljstvo odlukom da odjel porodične medicine do izgradnje nove zgrade bude izmješten u staru zgradu lokalne osnovne škole.

"Van svake pameti je da bude ambulanta u školi. Ja stanujem tu, meni bi bilo najgore jer bi se tu zaokretala auta, tu bi dolazili pacijenti... Meni je to baš grozno", kaže mještanka Sadika Tutnjić.

Kenan Sinanović, predstavnik neformalne grupe građana, ističe kako traže da im se vrati zdravstvena zaštita: "Ta ambulanta nije oštećena ni jučer ni prekjučer - ta ambulanta je oštećena 2014. godine. Od 2014. godine na toj ambulanti nije urađeno ništa da bismo se doveli danas u situaciju da naša djeca trebaju ispaštati zato što neko nije svoj posao radio".

Školski odbor OŠ Abdulvehab Ilhamija još čeka zvanični stav osnivača, ali su, uz adekvatnu adaptaciju i vremenski rok, spremni na saradnju.

"Takav je stav Školskog odobra - da se može naći prostor da ambulanta, koja se sada nalazi u Begovom Hanu, da se kao posljednje rješenje škola iskoristi, da ambulanta bude tu dok se ne riješi pitanje tog trajnog rješenja", navodi Aldin Mujić, direktor OŠ Abdulvehab Ilhamija u Željeznom Polju.

Osim zgrade škole, u optjecaju je bio i prostor mjesne zajednice koji je zbog nepristupačnosti i nemogućnosti adaptacije odbijen.

"Mi smo obišli sve lokacije na ovom prostoru koje dolaze u obzir i imaju neke uvjete. Međutim, vlasnici tih privatnih objekata nisu zainteresirani i mi smo odbijeni - jedina opcija koju imamo je škola", objašnjava Esad Mandžuka, v.d. predsjednika MZ Željezno Polje.

Prema riječima direktorice JU Dom zdravlja Žepče, pukotine su nastale krajem augusta te su se znatno proširile zbog čega je Upravni odbor donio odluku da ambulanta bude iseljena.

"Planirano je da se školsko dvorište pregradi, da je fizički i vizuelno odovojeno od ostatka škole. Ulaz u ambulantu će biti iz drugog pravca, iz pravca Šahmana, ne bi remetio mir učenika niti bi učenici imali vizeulni kontakt sa ambulantom", izjavila je Ana Zlovečera-Lukić, direktorica Doma zdravlja Žepče.

Do rješavanja ovog problema kartoni mještana Željeznog Polja ostaju u 14 kilometara udaljenom Begovom Hanu, dok dječiji mir narušava njihovo nezadovoljstvo.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti