Nakon 22 godine Tuzla dobija novog gradonačelnika: Jasmin Imamović napustio funkciju

18.11.2022. 15:14 / Izvor: Akta.ba
tuzla

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović obznanio je danas da preuzima mandat u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Jasmin Imamović, zvanično je danas saopćio da napušta poziciju gradonačelnika Tuzle. Svoj politički angažman nastavit će u Predstavničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine kao zastupnik, a taj mandat je osvojio na ovogodišnjim Općim izborima.

Poslije 22 godine Imamović napušta funkciju načelnika/gradonačelnika, a Gradsko vijeće Tuzla će na vanrednoj sjednici donijeti odluku o imenovanju vršioca dužnosti gradonačelnika, a sve do održavanja vanrednih izbora. 

"Nastojat ću uraditi i na novoj poziciji što više za Tuzlu i građane. Moj poseban cilj je da se u parlamentu BiH izborim za ono što se nisam mogao izboriti sa pozicije gradonačelnika, a tiče se Tuzle i Tuzlanskog kantona. Nastojat ću da opravdam povjerenje građana Tuzle, Posavskog kantona i Brčko distrikta BiH", kazao je Imamović. 

Statutom Grada Tuzle je propisano da dužnost gradonačelnika u slučaju prestanka mandata i u slučaju opoziva, do ponovnog izbora, vrši osoba izabrana od Gradskog vijeća Tuzla natpolovičnom većinom.

Mandat vršioca dužnosti gradonačelnika može trajati najduže tri mjeseca od dana prihvatanja Imamovićeve ostavke, shodno Zakonu o izboru, prestanku mandata, opozivu i zamjeni načelnika općina u Federaciji BiH.

Imamović je kazao da bi vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle mogao biti Zijad Lugavić koji je prijedlog za tu poziciju ne samo SDP-a već i mnogih vijećnika. To je Imamovićev prvi saradnik punih 10 godina.

"Ne bi me iznenadilo i da odluka o njegovom izboru bude jednoglasna. Vijećnici iz različitih klubova i stranaka su kazali da će podržati da Lugavić bude vršilac dužnosti gradonačelnika Tuzle dok na vanrednim izborima ne bude izabran drugi. Lugavić ima sjajnu biografiju, a ono što je meni najvažnije jeste to da je pošten, dobar, natprosječno obrazovan i efikasan. U tu efikasnost sam se uvjerio radeći s njim proteklih 10 godina", poručio je Imamović.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti