EMIS je ključni alat za sistematsko upravljanje energijom

19.11.2022. 09:06 / Izvor: Akta.ba
emis radionica

EMIS je ključni alat za sistematsko upravljanje energijom – zaključeno je na Regionalnoj radionici u organizaciji UNDP-a.

Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini organizovao je trodnevnu Regionalnu radionicu o Informacionom sistemu za upravljanje energijom (EMIS), od 16. do 18. novembra 2022. godine u Splitu. 

Na radionici su se okupili sistem administratori i energetski menadžeri iz BiH i šireg regiona, uključujući iz Hrvatske, Srbije Ukrajine, Moldavije i Mađarske, s ciljem razmjene iskustava i jačanja saradnje u ovoj oblasti.

U trenutnoj situaciji u kojoj se suočavamo sa energetskom nesigurnošću i posljedicama klimatskih promjena, sistematsko upravljanje energijom i prateći informacioni sistem predstavljaju osnov za uspostavljanje održivog energetskog sistema kako na nivou zemlje tako i za pojedinačne objekte. Upravo je EMIS ključni alat za prikupljanje, praćenje i analizu informacija o potrošnji energije, kao i emisija stakleničkih plinova, ne samo u javnim, već i u stambenim objektima. Ove informacije su osnov za planiranje budžeta za takve troškove, kao i za procjenu i odabir objekata ili sistema javne rasvjete na kojima će se provoditi energetski pregledi, te realizirati infrastrukturne mjere energetske efikasnosti.

Na radionici se razgovaralo o važnosti ovog sistema, kao i o zajedničkim izazovima, aktuelnim pitanjima i naučenim lekcijama u njegovoj provedbi. Demonstriran je čitav spektar upotrebe EMIS-a, uključujući očitavanje potrošnje energije i emisija stakleničkih plinova u realnom vremenu, što omogućava donosiocima odluka i energetskim menadžerima da reaguju na odgovarajući način.

emis

 

Predstavnici zemalja koje su učestvovale na radionici dogovorili su nastavak saradnje u ovoj oblasti. Identifikovani su primjeri dobre prakse i preporuke za nesmetanu provedbu EMIS sistema, uključujući i neophodnost postojanja:

- pravnog okvira za regulisanje upravljanja energijom,

- sistema upravljanja energijom u institucijama/zgradama, uključujući zakonsku obavezu slanja računa za potrošnju energije putem EMIS-a,

- stalnih obuka/edukacija za institucije i komponente Sistema upravljanja energijom,

- energetskih menadžera i saradnika koji moraju biti educirani i obučeni da bi se osigurala tačnost unesenih podataka.

Učesnici i učesnice radionice su također imali priliku da posjete Sportski centar „Bazen Poljud“ koji je obnovljen po ESCO modelu energetske efikasnosti. Pored toga, kompanija koja je radila na energetskoj obnovi ovog objekta je podijelila svoja iskustva na samoj radionici .

Radionica je organizovana u okviru projekta “Povećanje ulaganja u javne objekte s niskom stopom emisije ugljika – LowCarbon” koji finansira Zeleni klimatski fond - GCF, u saradnji sa projektom "Zeleni ekonomski razvoj – GED” koji finansira Vlada Švedske. Upravo je cilj ovih projekata povećanje energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije, radi smanjenja potrošnje energije, javnih sredstava i emisije stakleničnih plinova, kao i povećanje ekonomskih ušteda i stvaranja „zelenih radnih mjesta“. Kroz ove projekte, UNDP pruža podršku institucijama u BiH u upravljanju energijom u javnim objektima putem ovog sistema, kao i organizuje obuke za krajnje korisnike još od uspostavljanja EMIS-a u zemlji u 2013. godini.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti