Inspektori češljaju i mljekare

22.11.2022. 10:03 / Izvor: Glas Srpske
Mlijeko

Kontrola poštovanja propisa pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica u RS, pored tržnih centara, proširena je i na mljekare u kojima su inspektori počeli da češljaju knjige.

Kontrola poštovanja propisa pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica u Republici Srpskoj, pored tržnih centara, proširena je i na mljekare u kojima su inspektori počeli da češljaju knjige kako bi utvrdili da li i kod njih ima određenih odstupanja pri krojenju cijena. 

Glavni tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je da su inspektori ušli u sve mljekare u Republici Srpskoj polovinom prošle sedmice kako bi utvrdili šta se dešava kada je u pitanju formiranje njihovih cijena.

"Utvrdićemo šta se dešava u mljekarama, kakve su otkupne i veleprodajne cijene, odnosno na bazi čega su one formirane. Prekontrolisaćemo u njihovim knjigama sve stavke vezane za cijene, jer i oni moraju poštovati propise pri formiranju cijena, odnosno imaju određenu maržu koja je izražena u procentima", rekao je “Glasu Srpske” Gavrić.

Podvukao je da ima mnogo nelogičnosti u mljekarama, te da će na osnovu njihovih veleprodajnih cijena ustanoviti da li poštuju propise.

"Nelogično je i da otkupe litar mlijeka po 0,50 ili 0,60 maraka, a na kraju litar izađe 2,50 maraka. Vidjećemo kako to oni kalkulišu", rekao je Gavrić i podvukao da će prve rezultate tih kontrola imati ove sedmice.

U marketima u Republici Srpskoj građani za litar mlijeka izdvajaju i do skoro tri marke, a česta je situacija i da je cijena mlijeka istog proizvođača različita u tržnim centrima. Inspektori objašnjavaju da su jedino logično objašnjenje te pojave različite nabavne cijene.

"Pojedini nabave danas, a neki za nekoliko dana. Cijena se stalno mijenja. Prilagođavaju se i cijenama goriva, pa povećaju za koji fening cijenu na rafu. To je jedna od osnovnih mogućnosti zašto po marketima imamo isti proizvod po različitim cijenama, kao što je u tom slučaju mlijeko", naglasio je Gavrić.

Dodao je da je Inspektorat RS po naredbi Vlade Republike Srpske “podigao” sve gradske i opštinske tržišne inspektore koji su na terenu i kontrolišu cijene osnovnih životnih namirnica.

"Niko neće ostati pošteđen, sve ćemo kontrolisati", zaključio je Gavrić.

I zaštitnici prava potrošača već duže ukazuju da su cijene osnovnih životnih namirnica na koje je ograničena marža enormno visoke, te da je evidentno da trgovci ne poštuju propise.

"Svako se tu ugrađuje, kako mljekare, tako i trgovci. Ispaštaju jedino građani koji su primorani da svaki dan kupuju sve skuplje proizvode. Cijene mijenjaju na dnevnom nivou. Tome treba stati u kraj, a možemo samo kažnjavanjem svih koji krše propise", navode zaštitnici prava potrošača.

Izrečene kazne

U Inspektoratu RS naveli su da je na osnovu prekontrolisanih tržnih centara utvrđeno da većina njih krši propise pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica. Tako je samo u ovom mjesecu kontrolisan 21 tržni centar, a u 12 slučajeva su utvrđeni propusti. Zbog toga su im inspektori napisali 12 prekršajnih naloga u vrijednosti od 90.000 KM.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti