Potrebno učešće svih sektora kako bi se građanima omogućio čist zrak

22.11.2022. 12:01 / Izvor: Fena
Okrugli stol

"Implementacija Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u sektoru privrede i usluga u Kantonu Sarajevo", tema je okruglog stola koji se danas održava u Sarajevu.

"Implementacija Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjernog zagađenja zraka u sektoru privrede i usluga u Kantonu Sarajevo", tema je okruglog stola koji se danas održava u Sarajevu, a cilj je prezentirati važeći Plan interventnih mjera i eventualno predložiti nove mjere Vladi KS.

Učesnici i organizatori okruglog stola, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, Privredna komora KS, i Ured Svjetske banke će razmatrati mjere koje se odnose na privredne pogone i energetska postrojenja, te identificirati problem i način njihovog otklanjanja.

Upravo su zbog toga pozvani predstavnici privrednih društava, obrtnika i poslovnih subjekata koji posluju na području KS, a čiji rad može imati uticaj na kvalitet zraka.

Resorni ministar KS Enver Hadžiahmetović je kazao da je cilj u direktnom razgovoru s učesnicima skupa analizirati i čuti nova iskustava kako bi sutra stručno tijelo moglo da predloži nove mjere koje bi Vlada KS usvojila.

Predsjednik Privredne komore KS Muamer Mahmutović smatra da interventne mjere prekomjernog zagađenja zraka utiču na sve privredne subjekte, jer, kako je rekao, zdravo stanovništvo je i produktivno stanovništvo.

"Stoga su privredni subjekti zainteresirani da vide koje su to mjere koje oni moraju da zadovolje i na koji način oni mogu da se pripreme u slučaju prekomjernog zagađenja zraka. Da vidimo i koje su to poteškoće u implementaciji tih aktivnosti, jer često se dešava da pojedine administrativne jedinice donose mjere koje je na terenu teško provesti", kazao je Mahmutović.

Svjetska banka još od 1970. godine podržava aktivnosti na poboljšanju kvalitete zraka u Sarajevo, a 2019. godine je urađen i izvještaj u kojem su predočeni brojni indikatori zagađenja zraka i kako kvalitet zraka utiče na zdravlje ljudi.

Predstavnica Svjetske banke Esma Kreso smatra da kvalitet zraka dođe na naplatu javnom zdravstvu i okolišu te da je to problem u kojem svi participiraju i daju svoj negativni doprinos.

"Sarajevo niije jedino u ovom problemu. Svjetski trendovi su takvi da se kvalitet zraka narušava sada već u skoro svim gradovima svijeta. Nismo jedini grad u kotlini i nismo, nažalost, ni po čemu posebni. Jednostavno, pred nama je dug put gdje postoje brojne aktivnosti i svi sektori moraju učestvovati kako bi se ovaj problem riješio i kako bi građanima omogućili čist zrak", istakla je Kreso.

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor nad provedbom plana interventnih mjera nastoji se prilagođavati uslovima koji vladaju u KS, te kako je kazala predstavnca tog tijela Sanela Salihagić, u skladu s tim daje preporuke i mjere.

S obzirom da je poboljšanje kvalitete zraka dugoročni proces koji zahtijeva učešće više aktera, pa i građana, očekuje se da će akteri današnjeg okruglog stola na kraju analize donijeti i zaključke. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti