Sramotno je da rudari moraju moliti za plate

23.11.2022. 08:01 / Izvor: Federalna.ba
rudari

Iako teškom mukom i u još težim uslovima zarađuju svoj hljeb sa sedam kora, rudari za isplatu zarađenog čini se moraju moliti.

Iako teškom mukom i u još težim uslovima zarađuju svoj hljeb sa sedam kora, rudari za isplatu zarađenog čini se moraju moliti. Tako je jUČER, po ko zna koji put, došlo do radničkog neposluha u Rudniku Kreka u Tuzli i Rudniku mrkog uglja u Zenici, a sve, zbog, kako su naveli, nepoštivanja aktuelnog kolektivnog ugovora, odnosno kašnjenja plata. Iako se nisu micali sa svojih radnih mjesta, obustavili su proizvodnju u nadi da će nadležni shvatiti koliko je minuta njihovog rada važna.

Briga o resursima, kao i briga o rudarima koji su zaduženi za proizvodnju istih jednaka je nuli. Tako rudari opisuju dugogodišnji odnos nadležnih prema njima. Dovoljno je, kažu, da uzmemo u obzir koliko često se u toku jedne godine za svoja prava moraju boriti kroz štrajk. Spremni su da rade, ali ne na ovakav način.

"Oni ako kažu da im ne trebaju rudnici, nek nam uplate naš staž, nek nam daju otpremnine i nek ih zatvore što se nas tiče. Ovo više ne može ovako", kazao je Elvedin Avdić, predsjednik Sindikata RMU Zenica.

A tako je svakog puta kada je na stolu bitna tema – kolektivni ugovor. Aktuelni je na snazi do kraja novembra, a pregovori koji se odnose na novi su još jučer trebali biti održani između sindikalista, Vlade Federacije i Elektroprivrede. No, nadležni su sastanak otkazali bez obrazloženja.

"Kad god smo pregovarali, kad god smo bili u završnoj fazi pregovaračkog procesa, uvijek je u jednom od rudnika u sastavu koncerna problematika ove prirode. Danas su to rudnik Kreka i RMU Zenica. Ko će sljedeći biti, mi ne znamo", istakao je Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata radnika rudnika Kreka Tuzla.

Predsjednik Sindikata radnika rudnika FBiH Sinan Husić kazao je kako je jako teško voditi pregovore o sadržaju novog kolektivnog ugovora kada imate nepoštivanje aktuelnog:

"Sigurni smo da nas neće dočekati raširenih ruku, a mi smo predstavili jako objektivne, realne i skromne zahtjeve od kojih nećemo odustajati".

Nadležni, u međuvremenu, tradicionalno prebacuju lopticu odgovornosti jedni s drugih. Nakon različitih upita prema Vladi i Elektroprivredi, rečeno nam je da je adresa za trenutni problem oko isplate direktor rudnika Kreka Hasan Bleković. Iako pred naše kamere nije htio, kratko nam je kazao da je isplata u toku te da se štrajk neće nastaviti. Da se njegove riječi pretvore u djelo, čekali su  sindikalisti spremni obavijestiti rudare o pokretanju proizvodnje. I dočekali su. Nešto prije 15 sati plate su isplaćene, a radnici druge smjene su nastavili sa radom čime su sindikalisti ispoštovali ranije kazano.

"Ako me bilo ko pita ima li rješenja za ovakvu situaciju u ova dva rudnika, kazat ćemo da ima – obezbijedite uslove za isplatu plata za mjesec oktobar i radnici će odmah pristupiti izvrašavanju svojih redovnih zadataka", kazao je Husić.

A dok rudari kopaju u jamama, mogli bismo trebali barem zagrebati po površini kada je u pitanju stanje u rudnicima, kažu sindikalisti. Ugalj je, s obzirom na energetsku situaciju u svijetu, iznimno važan, a rudari još važniji. Toga čini se mnogi nisu svjesni inače slika sa terena ne bi bila ovakva kakva jeste.

"U prethodnih devet mjeseci prosječna cijena isporučenog uglja za TE Tuzla je 50,15 KM. Proizvodna cijena, cijena troškova koja nas košta rudare Kreke je 83 KM. I onda ja pitam kako i u kom obimu da se napravi rezultat koji će ekonomski pokazatelji opravdat i dozvolit da rudnik posluje kako treba", dodao je Tokić.

No, teme oko cijene uglja, zastarjele opreme i uslova rada koji nisu dostojni čovjeka će morati čekati. Prioritet su plate koje bi morale biti redovne jer od toga rudari žive i izdržavaju porodice i u najmanju ruku je, objašnjavaju, sramotno da za to moraju moliti.

Uplaćene plate rudarima "Kreke"

Oktobarska plata je uplaćena rudarima Kreke, potvrdio je za N1 Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata ovog rudnika.

Iz Sindikata RMU Zenica nismo dobili potvrdu da li je novac uplaćen i rudarima zeničkog rudnika koji jučer također nisu sišli u jame.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti