Posušje neće moći samo sanirati Blidinje, apel za air traktorima

28.11.2022. 10:26 / Izvor: Federalna.ba
blidinje

Na više od milijun maraka procijenjena je šteta od požara koji je 14 dana bjesnio na planini Čvrsnica u Parku prirode Blidinje.

Na više od milijun maraka procijenjena je šteta od požara koji je 14 dana bjesnio na planini Čvrsnica u Parku prirode Blidinje. Ogromna je šteta nanesena tamošnjoj flori, ali i fauni jer je planinski masiv Čvrsnice stanište i endemskh vrsta biljnog i životinjskog svijeta, uz ostalo i bjelokorog bora munike. Općina Posušje neće moći sama sanirati štetu i potrebna joj je pomoć viših razina.

Vatra je 14 dana gutala sve pred sobom uništavajući pluća ovoga dijela Hercegovine. Nakon što ga je ugasila kiša valja krenuti u sanaciju.

"Najviše je nastradala šuma, nisko raslinje. Radi se o Parku prirode Blidinje i ta šuma je bitna ljudima i turistima. Nakon usvajanja elaborata i dobivanja većeg dijela sredstava, vjerojatno ćemo krenuti u pošumljavanje“, kaže načelnik Općine Posušje Ante Begić (HDZ BiH).

Općina Posušje nema milijun maraka za saniranje štete. Njihove oči sada su uprte u Federalnu upravu civilne zaštite, ali i Vlade ZHK-a i HNK-a.

"Za saniranje posljedica požara na Blidinju naša Uprava za civilnu zaštitu iz svojih sredstava prikupljenih za tu namjenu izdvojila je 40 000 maraka. Isto toliko smo mi iz proračunskih sredstava izdvojili i bilo je tu još nabavke opreme“, navodi predsjednik Vlade ZHK-a Zdenko Ćosić (HDZ BiH).

No, to je samo kap u moru potrebnih sredstava koje ne mogu podmiriti niti troškove goriva koje je Općina plaćala za helikopter Oružanih snaga BiH i kanader Republike Hrvatske. Stotinu tisuća maraka iz proračuna je otišlo samo na račune. Pomoć očekuju i posuški vatrogasci koji, čini se, dijele sudbinu kolega diljem zemlje.

"Općina Posušje je 460 kvadratnih kilometara površine, a samo je 6 vatrogasaca. To nije minimum standarda, to je ispod svakog standarda. Opreme ima nešto, ali vozni park je starije godište, uvijek se kvari, nikad nisi siguran“, ističe Mario Čutura, zapovjednik PVP-a Posušje.

Ipak, bez njih 6, ali i brojnih vatrogasaca iz susjednih općina i gradova, pripadnika gorskih službi spašavanja, volontera - šteta na Blidinju bila bi još veća. Brojni požari diljem Hercegovine ponovno su aktualizirali žurnu potrebu nabavke letjelica

"U budućnosti ako se ikako može, a ovim putem apeliram na vlasti s viših razina, da iznađu nekakva sredstva koja bi bila dovoljna za kupnju barem jednog ili dva air traktora koji bi u samom početnom izbijanju bili nama od velike važnosti“, poručuje Begić.

Brzo djelovanje air traktora u vlasništvu BiH, kaže načelnik, ugasilo bi požar na vrhu masiva vrlo brzo. Ovako je bjesnio 14 dana budući da je gasiteljima trebalo i više od 3 sata da se probiju do požarišta.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti