Projekat "Pametni gradovi": Zenica na Svjetskom kongresu u Barseloni

28.11.2022. 11:38 / Izvor: Akta.ba
zenica

U okviru projekta "Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" u Barseloni je sredinom ovog mjeseca održan Smart City Expo World Congress.

U okviru projekta "Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" u Barseloni je sredinom ovog mjeseca održan Smart City Expo World Congress.

Riječ je o vodećem međunarodnom događaju za gradove.  

Misija kongresa je osnažiti gradove i kolektivizirati urbane inovacije širom svijeta.

Kroz promoviranje društvenih inovacija i utvrđivanje mogućnosti za saradnju, događaj je posvećen stvaranju bolje budućnosti za gradove i njihove građane.

Grad Zenica jedna je od pet jedinica lokalne samouprave u BiH koja učestvuje u ovom projektu.

Na kongresu u Barseloni Grad Zenica predstavljale su Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove i Elma Alić, stručna saradnica za zaštitu okoliša u Sektoru za ekologiju i komunalne poslove Grada Zenica.

"U sklopu studijske posjete, voditelji projekta i koordinatori na lokalnom nivou imali su priliku upoznati se sa novim znanjima, iskustvima, preuzeti nove pozitivne prakse te iste implementriati s ciljem efikasnijeg razvoja digitalizacije", kazala je Jakuta Imširović, šefica Sektora za ekologiju i komunalne poslove.   

Projekat "Pametni gradovi ka digitalnoj transformaciji gradova u BiH" se realizuje kroz razvojno partnerstvo sa kompanijama Lanaco d.o.o., i DVD Solutions d.o.o. u okviru develoPPP. de programa koji implementira GIZ u ime Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj SR Njemačke, u saradnji sa udruženjem Bit Alijansa.

ZENICA

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti