Mišić: Urediti sistem plata kroz kolektivni ugovor

30.11.2022. 08:13 / Izvor: SRNA
PLATE

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je neophodno urediti sistem plata u Republici Srpskoj kroz kolektivni ugovor, što će se raditi u narednom periodu.

Predsjednica Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić izjavila je da je neophodno urediti sistem plata u Republici Srpskoj kroz kolektivni ugovor, što će se raditi u narednom periodu.

"Na tragu smo da za to dobijemo podršku Vlade Republike Srpske. Očekujem da to bude u najkraćem mogućem roku kako bismo izbjegli svaku vrstu manipulacije sa najnižim iznosom plate", rekla je Mišić novinarima u Banjaluci nakon konsultacija sa mandatarom za sastav nove Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem.

Ona je dodala da je ambicija da se to uradi na najbolji način kako bi se obračunalo sa sivom zonom, sa davanjem dijela plate u koverti, te izrazila uvjerenje da će sindikat za ovo dobiti podršku svih poštenih poslodavaca.

"Oni koji isplaćuju plate u kovertama su nelojalna konkurencija poštenim poslodavcima i ukoliko dođemo do toga da se sistem plata uredi, gdje bi se koeficijent u zavisnosti od stručne spreme množio sa iznosom najniže plate, došlo bi se do plate koju bi trebao imati svaki radnik i uz rezultate rada", kazala je Mišić i dodala da sindikat nema ambiciju da ograničava granicu iznosa plate.

Ona je izrazila očekivanje da će Višković u posljednjoj sedmici decembra saopštiti iznos najniže plate za iduću godinu.

Mišić je navela da je za Sindikat bitno i uređenje Ministarstva rada i ko će biti resorni ministar, kao i mijenjanje određenih stvari u Inspektoratu Republike Srpske radi boljeg poštivanja radničkih prava i suzbijanja sive ekonomije.

Višković je danas, osim sa Savezom sindikata Republike Srpske, održao konsultacije i sa delegacijama Ujedinjene Srpske, Privredne komore, Udruženja poslodavaca te Udruženja penzionera Republike Srpske.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti