Šaran i som donose plate radnicima

06.12.2022. 08:18 / Izvor: Glas Srpske
Riba

Preduzeće "Ribnjak" iz Prnjavora prodalo je ovih dana oko šest tona izlovljene ribe, mahom šarana, obezbijedivši tako više od 50.000 maraka te je jedno od rijetkih u stečaju koje je uspjelo da stane na noge.

Preduzeće “Ribnjak” iz Prnjavora prodalo je ovih dana oko šest tona izlovljene ribe, mahom šarana, obezbijedivši tako više od 50.000 maraka te je jedno od rijetkih u stečaju koje je uspjelo da stane na noge, sačuva i uveća stečajnu masu.

Stečajni upravnik prnjavorskog “Ribnjaka” Radomir Predojević rekao je za “Glas Srpske” da je izlovljeno ukupno 17 tona ribe, uglavnom šarana i nešto malo soma te da očekuje da prodaja bude završena u idućih desetak dana.

"Šaran prodajemo po cijeni od devet maraka po kilogramu, dok ista količina soma košta deset KM. Riba je odličnog kvaliteta, jer je dobro hranjena pa ima od 2,5 do šest kilograma po komadu", rekao je Predojević i dodao da je među izlovljenom ribom i oko 2.500 kilograma mlađi koju će vratiti u ribnjake i hraniti za iduću godinu.

Pojasnio je da je cijena formirana na bazi tržišnih kretanja.

"Ne bavimo se maloprodajom, ovo je naša veleprodajna cijena po kojoj kupci pazare ribu ovdje u našem skladištu", pojasnio je Predojević, naglasivši da je interesovanje za ribu veliko.

Dodao je i da kupci imaju mogućnost avansnog plaćanja, ali i odgođenog na osam dana uz obezbjeđenje mjenicom.

Novcem koji će obezbijediti od prodaje ribe planiraju da isplate sve zaostale plate za šest zaposlenih.

Predojević s ponosom ističe da je “Ribnjak” sada samoodrživo i funkcionalno preduzeće, koje uredno izmiruje sve tekuće obaveze i naglašava da ništa od toga ne bi postigli da nije bilo pomoći nadležnih.

"Od Vlade RS smo dobili 100.000 maraka što smo uložili u poribljavanje i obezbjeđenje hrane za ribu. Prvi put nakon pet godina riba u ovom ribnjaku je hranjena. Imali smo odličnu saradnju sa svima od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, Poljoprivrednog instituta, do stečajnih organa", rekao je Predojević.

Dodao je da vjeruje da će preduzeće ovu poslovnu godinu završiti sa svim izmirenim obavezama, kako prema radnicima tako i prema državi.

Predojević je bio prvi stečajni upravnik u ovom preduzeću, a nakon njegove smjene stečaj su vodile još dvije njegove koleginice. U žižu javnosti “Ribnjak” je dospio u julu prošle godine nakon uginuća velike količine ribe. Da bi situacija bila iole dovedena u red na mjesto četvrtog stečajnog upravnika tada je imenovana Nataša Kosić, koja je uspjela da sanira ribnjak i stvori uslove za izlov ribe.

Odlukom Višeg privrednog suda u Banjaluci Predojević je u decembru prošle godine ponovo vraćen na mjesto stečajnog upravnika.

Prnjavorski “Ribnjak” se prostire na oko 860 hektara površine podijeljene na 22 ribnjaka i 12 zimovnika, gdje se čuva izlovljena riba.

Kvalitet vode

Radomir Predojević je ispričao da su tokom cijele godine čistili sve vodotokove kojima se “Ribnjak” snabdijeva vodom iz rijeka Ukrine i Vijake.

"Inspekcija je kontrolisala kvalitet vode u više navrata, posljednji put u oktobru i konstatovali su da je voda zadovoljavajućeg kvaliteta", istakao je Predojević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti