Francuska opredijeljena za dalju pomoć BiH u svim oblastima

06.12.2022. 14:25 / Izvor: Akta.ba
francuska

Ambasadorica Toudic uručila je Bećiroviću čestitku koju je povodom izbora u Predsjedništvo BiH uputio predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović održao je sastanak s ambasadoricom Republike Francuske u BiH Christine Toudic na kojem je, između ostalog, razgovarano o bilateralnim odnosima dvije države, te o evropskom putu naše zemlje.

Ambasadorica Toudic uručila je Bećiroviću čestitku koju je povodom izbora u Predsjedništvo BiH uputio predsjednik Republike Francuske Emmanuel Macron.

Zahvalivši na podršci Francuske evropskom putu Bosne i Hercegovine, a posebno za vrijeme predsjedavanja EU, član Predsjedništva BiH Denis Bećirović istaknuo je da se vlasti u našoj državi odmah trebaju fokusirati na rješavanju prioriteta Evropske komisije kako bi ubrzali integracijski proces naše države.

Na sastanku je razgovarano i o intenziviranju ekonomske saradnje između dvije države. U okviru toga istaknuta je i potreba za potpisivanjem utvrđenog Sporazuma o osnivanju Francuske razvojne agencije koja treba pružiti ekonomsku i finansijsku pomoć Bosni i Hercegovini.

Bećirović je izrazio očekivanje o skorijem potpisivanju pripremljenih sporazuma i memoranduma između Bosne i Hercegovine i Francuske, između ostalog, o razmjeni i obostranoj zaštiti tajnih podataka, o saradnji u području mladih, kao i o međunarodnom cestovnom prevozu robe.

"Sagovornici su se usaglasili o potrebi unapređenja izučavanja francuskog jezika u Bosni i Hercegovini. Ambasadorica Toudic je naglasila kako je Francuska opredijeljena za dalju pomoć BiH u svim oblastima, a posebno u evropskim integracijama", saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti