Evropskoj komisiji dostavljen dopunjen akcioni plan za izvoz crvenog mesa u EU

11.12.2022. 10:00 / Izvor: Akta.ba
crveno meso

Evropska komisija će u što skorijem vremenskom periodu prihvatiti dopunjeni akcioni plan za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac saopćio je da su Evropskoj komisiji dostavljeni odgovori na dodatna pitanja iz akcionog plana u vezi sa ispunjavanjem preporuka iz izvještaja Direktorata za zdravlje i bezbjednost hrane o mogućnosti izvoza crvenog mesa iz BiH na tržište EU. 

"Ministarstvo je u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i entitetskim ministarstvima poljoprivrede usaglasilo odgovore koji se, prije svega, odnose na obilježavanje životinja, što je bila jedna od glavnih preporuka EU audit tima", rekao je Košarac. 

On je izrazio očekivanje da će Evropska komisija u što skorijem vremenskom periodu prihvatiti dopunjeni akcioni plan za izvoz crvenog mesa iz BiH na tržište EU. 

Košarac je dodao da su u spomenutom akcionom planu jasno definisane aktivnosti, nosioci i rokovi za realizaciju aktivnosti.   

"Nadamo se da će Evropska komisija dati zeleno svjetlo za početak realizacije akcionog plana, što će biti dodatni podsticaj i pomoć domaćim poljoprivrednim proizvođačima", naveo je. 

Košarac je naglasio da je EU važan vanjskotrgovinski partner BiH, te da bi izvoz crvenog mesa na ovo tržište značajno uticao na povećanje ukupnog vanjskotrgovinskog prometa sa EU.   

"Naš cilj je da izvozno orijentisanim privrednim subjektima iz Republike Srpske i Federacije BiH omogućimo izlazak na veliko evropsko tržište i na taj način dodatno ojačamo konkurentnost domaćih proizvoda", zaključio je on, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.  

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti