Poplave u USK: Najgore pogođeni Bihać i Sanski Most

12.12.2022. 07:53 / Izvor: Avaz.ba
Poplave

Obilne padavine u prethodna dva dana prouzrokovale su poplave u skoro svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona, a najteža situacija je u Bihaću i Sanskom Mostu.

Obilne padavine u prethodna dva dana prouzrokovale su poplave u skoro svim gradovima i općinama Unsko-sanskog kantona, a najteža situacija je u Bihaću i Sanskom Mostu. 

U Bihaću je poplavljeno više gradskih i prigradskih naselja, voda je prodrla u desetke stambenih i pomoćnih objekata, dok su neka naselja bez napajanja pitkom vodom.

Mještani odsječeni

"Barem trenutno nemamo sve uslove za proglašenje stanja prirodne nesreće, ali je situacija vrlo ozbiljna. Najkritičnije je u naseljima Kulen Vakuf, Pokoj i još nekoliko mjesnih zajednica gdje je voda ušla u stambene i brojne pomoćne objekte. Mještani nekih naselja su zbog plavljenja odsječeni, pa smo odmah angažovali Službu za spašavanje na vodi kako bi se tim ljudima dopremila pitka voda i hrana. Apsolutno sve nadležne službe su na terenu i radimo što je u našim mogućnostima. Građanima su na raspolaganju transportna vozila, pijesak i vreće, dok je mehanizacija za pročišćavanje kanala za odvodnju oborinskih voda i ispumpavanje vode iz objekata od jučer na terenu", izjavio je šef Službe za civilnu zaštitu Grada Bihaća Edin Kulenović.

Najavljeno je i kako će već od sutra u svim poplavljenim naseljima biti i gradska komisija za procjenu štete.

Vodostaj rijeke Une u centru grada dosegao je nivo od 165 centimetara, a još jučer je pređena kritična tačka od jednog metra. Iz Meteo stanice u Bihaću potvrđeno je kako je u protekla dva dana evidentirano više od 100 litara po metru kvadratnom padavina, što je gotovo prosječna izmjerena količina padavina u ovom gradu.

Ogromna šteta

U Sanskom Mostu je već proglašeno stanje prirodne nesreće, a građani za sebe imaju neprospavanu noć. Najviše problema stvorilo je izljevanje riječice Blihe i još nekoliko pritoka Sane.

"Izuzetno teška noć iza nas. U određenim dijelovima poplavljeni su i stambeni objekti, dok je šteta na pomoćnim objektima ogromna. Sve službe rade danonoćno i pokušavaju na najadekvatniji način pomoći najugroženijim sugrađanima. Vodostaji su u laganoj stagnaciji i nadamo se brzoj stabilizaciji kompletne situacije", riječi su načelnika Općine Sanski Most Farisa Hasanbegovića.

Probleme sa poplavama imaju i građani Cazina, Bosanskog Petrovca i Bosanske Krupe. Došlo je do prezasićenosti kanala za odvodnju oborinskih voda, dok je u Bosanskoj Krupi vodostaj Une uslovio plavljenje gradskih ada i nekoliko drvenih pješačkih mostova.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti