Nove vlasti u BiH moraju rješavati probleme u privredi i zaustaviti odliv radne snage

12.12.2022. 08:07 / Izvor: Akta.ba
UPFBiH

Poslodavci traže da prioritetne aktivnosti vlasti nakon uspostavljanja skupština i vlada na svim nivoima u BiH, budu tematske sjednice posvećene položaju privrede u BiH i zaustavljanju odliva radne snage.

Poslodavci traže da prioritetne aktivnosti vlasti nakon uspostavljanja skupština i vlada na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, budu tematske sjednice posvećene položaju privrede u BiH i zaustavljanju odliva radne snage. Ova su ključna pitanja za životi i samoodrživo funkcioniranje BiH i poslodavci insistiraju na njihovom hitnom rješavanju, istaknuto je na okruglom stolu u Travniku na kojemu je Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH predstavilo dokument "Šta poslodavci očekuju od vlasti".

Okruglom stolu je prisustvovao veliki broj privrednika i predstavnika političkih stranaka koje formiraju vlast na području Srednjebosanskog kantona.

Adnan Smailbegoović, predstavio je ključne probleme sa kojima se danas susreću privredna društva u poslovanju te predstavio dokument “Šta poslodavci očekuju od vlasti”, koji predstavlja zbir aktuelnih stručnih preporuka i prijedloga propisa koje je neophodno odmah donijeti, kako bi se ublažio veliki pritisak na poslovanje u FBiH, čije usvajanje će omogućiti unapređenje položaja radnika i standarda svih građana

"Uz male, ali brze intervencije vlasti, za kratko vrijeme može se popraviti ukupan poslovni ambijent u BiH. Problemi se gomilaju, a sporo rješavaju. Cijena rada raste usmjesto da se smanjuje", naglasio je Smailbegović.

Kemal Čolak, predsjednik Grupacije poslodavaca iz SBK pri UPFBiH, naglasio je da se očekuju konkretne zakonodavne i druge aktivnosti vlasti na rasterećenju cijene rada.

"Postavljam pitanje svima nama koji smo u lancu poslovanja: Gdje su zarađeni novci? Ako nisu kod radnika, a nisu, nisu kod poslodavaca, jer znamo da se posluje pod izuzetno složenim uslovima, gdje su onda ? Odgovor se sam nameće! Stoga je potrebno aktivirati sve stručne resurse, uporediti podatke iz svih izvora, napraviti brze i sveobuhvatne analize i hitno donijeti propise sa ciljem rasterećenja poslovanja i poboljšanja ambijenta u kojem se danas radi i funkcionira", naglasio je Čolak.

Poslodavci su istaknuli problem nedostatka radne snage koji poprima zabrinjavajuće razmjere i naglasili da je to hitno potrebno zaustaviti. Konkretne mjere koje bi mogle pomoći rješavanju ovog problema predložene su reforma obrazovanja i njegovo prilagođavanje tržištu rada, prioritetno uvođenje dualnog obrazovanja, podrška projektima prekvalifikacije i dokvalifikacije, liberalizacija uvoza radne snage i kao ključno smanjenje opterećenja cijene rada.  

Također je istaknuta potreba smanjenja obaveza privrednih društava po osnovu zdravstvenog i socijalnog osiguranja, odvajanja ovih fondova od evidencija nezaposlenih osoba i aktivnih tražitelja posla.

Još jednom je istaknuta potreba hitnog smanjenja doprinosa, poreza, parafiskalnih nameta i drugih obaveza na teret poslovanja privrednih društava, što predstavlja značajan prostor za podizanje plaća i drugih primanja radnika.

Naglašena je potreba jačanja socijalnog dijaloga, a kod vlasti na svim nivoima se insistira da ne mogu donijeti niti jednu odluku koja se direktno ili indirektno tiče privrede, bez prethodnih konsultacija sa socijalnim partnerima, sindikatom i poslodavcima.

UPFBiH nastavlja se realizacijom najavljenih aktivnosti konsultacija sa političkim strankama i međunarodnim organizacijama u BiH sa ciljem hitnog usvajanja zakonskih rješenja koja će doprinijeti poboljšanju poslovnog ambijenta i rasterećenju cijene rada.

Jedan od ciljeva okruglog stola je iznalaženje rješenja za smanjenje opterećenja privrede. Okrugli sto je organiziran u sklopu projekta “Doprinos organizacija civilnog društva poboljšanju uticaja preduzetništva na socio-ekonomski razvoj BiH – EISE projekat” koji provodi UPFBiH i Unija poslodavaca RS, a koji finansira Evropska unija.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti