Život sa 600 KM: Komunalci HNK spremni na štrajk

12.12.2022. 12:25 / Izvor: Akta.ba
plata

Dok se nekim preduzećima i ustanovama, kako navode, od strane grada i Vlade HNK isplaćuju milioni maraka pomoći, a čiji uposlenici već imaju izuzetno visoka primanja, komunalni radnici su poniženi, obespravljeni i dikriminisani.

Hercegovačkoneretvanski Kantonalni odbor Samostalnog sindikata radnika komunalne privrede FBiH u saopćenju navodi kako su iz medija saznali da su koordinacije sindikata budžetskih korisnika uspjele da se izbore sa svojim zahtjevima prema Vladi HNK za isplatu novčane pomoći u iznosu od 1080 KM te dodaju, kako su se, nažalost, komunalna preduzeća u HNK oglušila o zahtjeve sindikata za isplatu ove pomoći.

"Želimo da obavijestimo javnost da su naši sindikalni predstavnici obavljali razgovore, ali su poslodavci komunalnih preduzeća kazali da 'nemaju mogućnosti za isplatu bilo kakvog iznosa pomoći. Vlada HNK, gradske uprave, gradska i općinska vijeća našeg kantona, umjesto da nam budu podrška, konstantno ignorišu zahtjeve komunalnih preduzeća i daju im mrvice", naglasili su.

Dok se nekim preduzećima i ustanovama, kako navode, od strane grada i Vlade HNK isplaćuju milioni maraka pomoći, a čiji uposlenici već imaju izuzetno visoka primanja, komunalni radnici su poniženi, obespravljeni i dikriminisani

"Sindikatu komunalne privrede je onemogućeno potpisivanje Okvirnog kolektivnog ugovora, a imamo preduzeća gdje se plate komunalnih radnika čak i u ovakvim uslovima enormnih i svakodnevnih poskupljenja kreću od nevjerovatnih 600 KM. Naši radnici obavljaju specifične poslove, a radimo sa zastarjelom tehnologijom, lošom mehanizacijom, slabom opremom, a za adekvatan rad imamo i manjak radnika. Smatramo da su nedovoljna gradska i općinska izdvajanja za komunalu te se zato većina naših preduzeća nalazi u jako lošoj finansijskoj situaciji", stoji u saopćenju.

Iz Sindikata odlučno traže da njihovi poslodavci zajedno sa nadzornim odborima preduzeća, gradskim ili općinskim vlastima što hitnije nađu načina da se komunalnim radnicima pomogne i do Nove godine isplati jednokratna pomoć u iznosu od 1080 KM.

"Naglašavamo da će se Sindikat svim zakonom dopuštenim sredstvima boriti za položaj komunalnih radnika, a što ne isključuje i mogućnost štrajka", poručuju iz sindikalnih organizacija komunalnih preduzeća u HNK.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti