Sud poništio Studiju uticaja na životnu sredinu za termoelektranu Ugljevik 3

14.12.2022. 11:31 / Izvor: Akta.ba
studija uticaja

Presudom Okružnog suda u Banja Luci poništeno je rješenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske kojim se odobrava konačna Studija uticaja na životnu sredinu.

Presudom Okružnog suda u Banja Luci poništeno je rješenje Ministarstva prostornog uređenja, građevinarstva i ekologije Republike Srpske kojim se odobrava konačna Studija uticaja na životnu sredinu za projekat izgradnje i korištenja termoelektrane Ugljevik 3.

Ova sudska odluka donesena je u postupku koji je Centar za životnu sredinu pokrenuo početkom marta 2022. godine podnošenjem tužbe protiv pomenutog ministarstva zbog odobravanja pomenute studije. Brojni proceduralni nedostaci, nedostatak adekvatne procjene emisija zagađujućih materija u vazduh – posebno emisija ugljen dioksida, razlog su podnošenja tužbe.

Glavni argument suda uz uvažavanje navoda iz tužbe jeste preuranjeno odlučivanje čime je onemogućeno učešće zainteresovane javnosti u susjednim zemljama. Ovo se primarno odnosi na javnost Republike Hrvatske kojoj nije omogućen propisani rok za izjašnjavanje po pitanju konačne verzije Studije uticaja.

“Uprkos jasnoj namjeri šire javnosti za učešćem u tekućem upravnom postupku, u smislu primjedbovanja na sadržaj konačne verzije Studije uticaja, Ministarstvo je ubrzanim odlučivanjem osujetilo zakonitost donesenog akta, tj. suprotno kako Espoo konvenciji o prekograničnom negativnom uticaju, tako i Arhuškoj konvenciji zbog propuštanja razmatranja ishoda učešća cjelokupne javnosti, ali i principa reciprociteta, zbog čega je ovakva odluka suda bila očekivana”, izjavio je Redžib Skomorac, pravni savjetnik u Centru za životnu sredinu.

Aktivisti za zaštitu životne sredine ističu da je i pored svih napora poduzetih u proteklih desetak godina, a koliko traje monitoring planiranja i realizacije ove TE, jasno da Ministarstvo grubo krši kako domaće propise, tako i međunarodne obaveze, te da potpuno relativizuje rad postojeće TE “Ugljevik" čije štetne emisije već značajno opterećuju životnu sredinu u i oko Ugljevika.

"Ovaj projekat u koliziji sa svim mogućim sporazumima, zakonima i procedurama i krajnje je vrijeme da vlasti u Republici Srpskoj prestanu odugovlačiti odobravanjem i izdavanjem dozvola. Jedini logičan korak Ministarstva je ukidanje ekološke dozvole zasnovane na neadekvatnoj studiji, a samim tim i “brisanje” ove termoelektrane iz svih strategija i planova u RS”, naveo je Dragan Ostić, koordinator kampanje “Stop prljavoj energiji, budućnost je obnovljiva” u Centru za životnu sredinu.

Podsjećamo da je u toku 2018. godine, povodom podnošenja žalbe protiv ekološke dozvole od strane Centra, došlo do zaključenja Sporazuma o poravnanju između Sekretarijata Energetske zajednice i Ministarstva u Beču. Međutim Ministarstvo je jednostrano prekršilo ovaj Sporazum i pokrenulo i okončalo proceduru nove procjene uticaja bez konsultacija sa Sekretarijatom. Nakon toga, Ministarstvo je investitoru izdalo i ekološku dozvolu, iako upravni spor protiv Studije uticaja za isti projekat nije bio okončan.

Usljed toga, Centar je u julu 2022. godine osporio i ekološku dozvolu, inače treću takvu dozvolu koja je nezakonito izdata za ovo postrojenje.

"Presudu u kojoj su sada od strane suda utvrđene relevante činjenice o zakonitosti akta na kojem se temlji i ekološka dozvola za ovo postrojenje, dostavili smo postupajućem sudu na uvid budući da ista predstavlja značajan dokaz u sporu koji smo naknadno pokrenuli i protiv ekološke dozvole, jer se radi o prethodnom pitanju na osnovu čega bi i ekološka dozvola trebala biti poništena”, dodao je Skomorac.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti