Završena analiza spornih flaširanih voda: Pokazala da su sve vode ispravne

20.12.2022. 11:46 / Izvor: N1
Voda

Završena je superanaliza spornih flaširanih voda u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je pokazala da su sve vode ispravne te da su uzorci uredni.

Završena je superanaliza spornih flaširanih voda u Federaciji Bosne i Hercegovine koja je pokazala da su sve vode ispravne te da su uzorci uredni.

Kratko je ovo za N1 potvrđeno iz Federalne uprave za inspekcijske poslove FBiH na čiji zahtjev je i rađena analiza.

Kako su naveli iz federalne inspekcije tokom dana će se oglasiti saopćenjem u kojem će detaljno obrazložiti cjelokupan slučaj.

Analiza je rađena u Zavodu za javno zdravstvo FBiH koji je i obajvio prvi put informaciju da su flaširane vode sedam proizvođača zaražene fekalnim bakterijama.

U ovom slučaju je bilo sporno i to što javnost duži period nije znala o kojim vodama je riječ iako su nadležni nekoliko puta naveli da se u njima nalaze fekalne bakterije koje ne bi smjele biti prisutne.

Rok upotrebe šest spornih voda istekao najkasnije do septembra 2022. godine, dok je samo za jednu od sedam spornih voda rok upotrebe bio 17.11.2022. godine.

Interesantno je da je za bakteriološku analizu vode potrebno sedam dana ili manje, a da javnost od 17.11.2022. godine nije znala ko su proizvođači vode u kojoj su otkrivene fekalne bakterije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti