Završetak projekta "CIRCLE"

Uspostavljene cirkularne laboratorije u oblasti upravljanja organskim otpadom

22.12.2022. 09:42 / Izvor: Akta.ba
CIRCLE

Кrajem decembra 2022 se završava projekat "CIRCLE" - Inovacije i testiranje održivih rješenja cirkularne ekonomije u jadranskom području.

Кrajem decembra 2022 se završava projekat "CIRCLE" - Inovacije i testiranje održivih rješenja cirkularne ekonomije u jadranskom području. Projekat "CIRCLE" ima za cilj povećanje i širenje znanja o praktičnim mogućnostima primjene principa cirkularne ekonomije kroz pristup saradnje i uključivanje inovativnih proizvođača, poslovnih subjekata, administrativnih institucija, kao i civilnih organizacija u urbanom području, gđe je najveća količina otpada koji se generiše ali i mjesto gdje se mogu primijeniti inovativni modeli.

Кako bi se pružila podrška praktičnoj primjeni održivih modela i ojačala svijest o upravljanju otpadom, projektni partneri su uspostavili cirkularne laboratorije ("CIRCLab"), kroz koje su definisani i testirani cirkularni modeli utemeljeni na saradnji i multidisciplinarnom pristupu koji uključuje ciljne grupe.

Grad Laktaši i Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske su uspostavili “CIRCLab” u oblasti upravljanja organskim otpadom kao jednim od najznačajnijih i najizazovnijih tokova otpada koji treba integrisati u cirkularni pristup obrade i stvaranja dodatne vrijednosti.

U sklopu projekta su održani sastanci sa predstavnicima komunalnih preduzeća, regionalne deponije, lokalnih zajednica i civilnih organizacija koje se bave promocijom održivog upravljanja otpadom.

Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske u okviru projekta radi na promociji koncepta cirkularne ekonomije i pravilnog upravljanja otpadom sa ciljem da se što više resursa ponovno koristi, a što manje odlaže na deponije.

Projekat je podržan od strane "INTERREG Adrion" Programa finansiranog u okviru Evropskog regionalnog razvojnog fonda i "IPA II" sredstava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti