DIREKTOR RARS-a PORUČIO

Đukić: Prepoznati sektore koji imaju trend razvoja

23.12.2022. 11:14 / Izvor: SRNA
Metal

Direktor Razvojne agencije Republike Srpske (RARS) Marinko Đukić izjavio je da bi dugoročne razvojne politike trebalo da prepoznaju sektore koji imaju očigledan trend razvoja.

Direktor Razvojne agencije Republike Srpske (RARS) Marinko Đukić izjavio je da bi dugoročne razvojne politike trebalo da prepoznaju sektore koji imaju očigledan trend razvoja i mogućnost zapošljavanja stručnih kadrova, poput metaloprerade i mašinske industrije.

"U posljednje vrijeme uočavamo povećanu potrebu automobilske industrije za dobavljačima u oblasti metala, elektro, gume i plastike", rekao je Đukić.

On je dodao da je, uz smanjenje opterećenja cijene rada i rast plata, potrebno nastaviti raditi na reformi obrazovanja kako bi ga što bolje prilagodili potrebama tržišta rada.

Prema njegovim riječima, to znači da je neophodno konstantno osavremenjavanje školskih programa, unapređenje praktične nastave u stručnim školama i postepeno uvođenje nekog oblika dualnog obrazovanja na čemu je svojevremeno aktivno radila i Razvojna agencija Republike Srpske.

"Nadležne institucije treba da nastave rad na izradi i provođenju mjera na osnovu kojih se kreira ponuda i potražnja da bi se izbjegla neusklađenost onoga što tržište rada traži i onoga što se nudi", dodao je Đukić.

Zbog nedostatka potrebne radne snage, naročito u oblasti građevinarstva i poljoprivrede, Đukić kaže da je i u Republici Srpskoj, kao i u regionu i Evropi, primjetan dolazak radnika iz stranih zemalja.

Đukić je podsjetio da su dugogodišnje kvote od 600 radnih dozvola za zapošljavanje stranih državljana i lica bez državljanstva povećane na 1.400, koliko je za narednu godinu odobrila Vlada Republike Srpske uz mogućnost proširenja.

On je ukazao i na podatke republičkog Zavoda za zapošljavanje prema kojima se u prošloj i ovoj godini uočava trend smanjenja broja nezaposlenih sa 82.898 na 66.504, a da najnovija istraživanja Zavoda pokazuju da čak 50 odsto poslodavaca, dominantno u oblasti uslužnih djelatnosti /35,7 odsto/ i industrije /33,5 odsto/ zbog povećanja obima poslovanja i dalje iskazuje potrebu za novim zapošljavanjem.

Đukić je rekao da se od zanimanja sa srednjom stručnom spremom najviše traže trgovci, obućari, šivači, konobari, operateri mašina za plastične i metalne proizvode, stolari, vozači teretnih vozila, dok sa visokom stručnom spremom nedostaju kadrovi iz IT sektora, doktori medicine, ekonomisti, farmaceuti i građevinski inženjeri.

On je dodao su u posljednjih pet godina, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, neke oblasti pokazale visoku konkurentnost, rast izvoza i obima poslovanja, kao i sposobnost brzog prilagođavanja globalnim ekonomskim trendovima tokom korone.

Kao primjere naveo je rast proizvodnje odjevnih predmeta u Republici Srpskoj od 150 odsto, kao i proizvodnju mašina i opreme od 80 odsto.

"Iako na zvaničnoj evidenciji ima raspoložive radne snage u ovim sektorima i dalje je priličan jaz između njihovih zvaničnih kvalifikacija i nivoa znanja i vještina koje su poslodavcima potrebne. Zato bi naročitu pažnju i dalje trebalo posvetiti dokvalifikaciji raspoložive radne snage sa praktičnim znanjima koja su zaista neophodna malim i srednjim preduzećima", zaključio je Đukić. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti