POTPISANI UGOVORI

Sredstva za unaprjeđenje stanja u oblasti premjera i katastra u TK

23.12.2022. 12:55 / Izvor: Akta.ba
Anela Ajšić

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić potpisala je ugovore kojim su doznačena namjenska sredstva u svrhu unaprjeđenja stanja u oblasti premjera i katastra 13 gradova i općina TK.

Ministrica prostornog uređenja i zaštite okolice Tuzlanskog kantona Anela Ajšić potpisala je danas ugovore kojim su doznačena namjenska sredstva u svrhu unaprjeđenja stanja u oblasti premjera i katastra 13 gradova i općina TK.

Riječ je o Programu raspodjele namjenskih sredstava iz naknada za korištenje podataka premjera i katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja resornog ministarstva za 2022. godinu.

"S obzirom da je iznos sredstva ograničen na 100.000 KM, Ministarstvo je izvršilo raspodjelu tih sredstava na osnovu sredstava koje je primilo po istoj ovoj namjeni", kazala je ministrica Ajšić.

Pojasnila je da je "u procentualnom iznosu i vršilo povrat sredstava gradovima i općinama kako bi unaprijedili upravo svoje položaje katastra namjera".

"Omogućili smo im da se izjasne kakve imaju potrebe te su nam se općine i gradovi javili većinom sa potrebama za nabavku računarske opreme i opreme za poboljšanje katastra, za nabavku softvera i slično", kazala je Ajšić.

Sredstva će biti korištena za sufinansiranje projekata koji se odnose na vršenje premjera, izradu karata i uspostavljenje i održavanje katastra nekretnina, katastra zemljišta, popisnog katastra i katastra komunalnih uređaja s pripadajućom opremom i druge projekte.

Kako bi građanima pojednostavilo pristup informacijama u ovoj oblasti te učinilo efikasnijim nadležne službe Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice, prema riječima ministrice Ajšić, će u narednom periodu povećati sredstva za ovu namjenu.

"Cilj je, prije svega, obezbijediti jednostavniju i bržu proceduru prilikom preuzimanja određenih podataka", naglasila je Ajšić, saopćeno je iz TK. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video? Pošaljite na Viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba ili putem Facebooka i podijeliti ćemo je sa hiljadama naših čitatelja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti