Za kraj godine dm u znaku dijaloga

dm dialogicum Sarajevo novi naziv sjedišta kompanije dm u BiH

26.12.2022. 10:30 / Izvor: Akta.ba

Na novogodišnjem druženju s medijima, održanom 22.12.2022, kompanija dm drogerie markt predstavila je novi naziv sjedišta kompanije koje se od sada zove dm dialogicum Sarajevo.

Na novogodišnjem druženju s medijima, održanom 22.12.2022, kompanija dm drogerie markt predstavila je novi naziv sjedišta kompanije koje se od sada zove dm dialogicum Sarajevo.

Promjena naziva rezultat je zajedničkog stajališta svih zemalja dm grupe, a koja se temelji na ideji da u dm-u ne postoji jedna centralna lokacija, već se isprepleteni radni procesi odvijaju u sinergiji sa svih dm lokacija.

Karakteristike dm dialogicuma su otvorenost prostora u kojem se njeguje zajedništvo i dijalog. Uz open-space koncept, prostor je fleksibilno raspodijeljen i nudi multifunkcionalne prostorije za timski i projektni rad, za susret, samostalni rad i videokonferencije kao i prostor za rad u miru. Osim toga, dm dialogicum specifičan je i po tome što, zahvaljujući takvoj raspodjeli prostora poput dm kutaka, uređenih vanjskih prostora, kuhinje, sala, učionica i kancelarija, dm zaposlenici imaju mogućnost takozvanog "desk sharinga" odnosno mogućnost da samostalno organizuju mjesto za rad.

šlosel

 

"Više od 180 zaposlenika resora Ekspanzije, Ljudskih resursa, Nabave i Marketinga, Finansija, Informatike, Uprave i Poslovodstva imaju priliku raditi na 2.450 m2 dm dialogicuma. Zahvaljujući širini i fleksibilnoj raspodjeli prostora te zonama susreta poput kutaka, atrija, ali i vanjskog šadrvana, zaposlenici imaju mnogo prostora za razmjenu i dijalog. U protekloj godini uredili smo nekoliko kancelarija, po novom konceptu, postavljajući prilagodljive stolove, kako bi zaposlenici mogli u toku dana mijenjati poziciju za rad – po želji raditi i stojeći. U kancelarijama smo postavili i visoke stolove, ali i kutke u kojima se mogu održati termini i razgovori. Cilj jeste zaposlenicima ponuditi ugodnu i motivirajuću radnu atmosferu, ali i mogućnost da svoj posao samostalno i prema potrebi organiziraju", izjavio je Damir Šlosel, direktor dm-a u Bosni i Hercegovini.

Dodao je u da u dm dialogicumu radi 180 zaposlenika koji tu provedu jednu trećinu dana zbog čega žele njegovati njihovo zajedništvo i dijalog.

Osvrnuo se i na druge rezultate koje su kao grupacija ostvarili. Naglasio je da je u protekloj poslovnoj godini dm ostvario rast prometa od 20,16 posto te nastavio s ulaganjima u zdravlje i stručna usavršavanja svojih zaposlenika. 

dm

"Nažalost ove godine smo svjedoci rastuće inflacije koja je pogodila našu zemlju pa smo osluškujući kretanja na tržištu, našim zaposlenicima u dva navrta povećali platu u iznosu od 18,5%, ali i isplatili jednokratnu pomoć za zaposlenike iz cijele BiH. Tokom prošle sedmice, zaposlenicima je uplaćena i 13. plata", kazao je Šlosel.

Direktor dm-a u BiH najavio je i za 2023. ozbiljne planove kroz daljnje širenje prodajne mreže. Planirano je se u fiskalnoj godini broj prodajnih objekata poveća za četiri (jedan je već otvoren u Brčkom) i broj zaposlenih poveća za 150. Bit će nastavljeno i ulaganje u novi dm online shop, Moj dm aplikaciju, te renoviranje i preuređenje prodavnica.

Upravo je na jednom preuređenju prije nekoliko dana dm ostvario rekord vrijedan pažnje. Naime, u samo jednom danu, u prodavnici koja se nalazi u Sarajevo City Center-u, ostvaren je promet u iznosu od 190.000 KM. 

"Ovaj rezultat je i na nivou grupacije ocijenjen kao izuzetan s obzirom da se njime ne može pohvaliti veliki broj podružnica u drugim zemljama u kojima dm posluje", poručio je Šlosel.

Zahvaljujući pozitivnim praksama koje dm njeguje, posebno kada su u pitanju zaposlenici, ukupno osam, a od toga šest puta zaredom je proglašen Najpoželjnijim poslodavcem u Bosni i Hercegovini, što je potvrdio i upitnik za uposlenike u kojem je 90% ispitanika navelo da je ponosno jer radi u dm-u.

U to su se imali prilike uvjeriti i novinari koji su obišli prostorije sjedišta kompanije dm dialogicum po uzoru na centralu u Njemačkoj. 

S.B.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti