Afera "lažne dijagnoze" u KS: Zloupotrebe mnogo veće nego se mislilo

26.12.2022. 11:36 / Izvor: N1
afera

Kafedžić je kazao da je riječ o mnogo ozbiljnijem slučaju nego se pretpostavljalo.

Sredinom novembra ove godine pojavila se informacija da se u Kantonu Sarajevo zloupotrebljavaju podaci pacijenata za davanje lažnih dijagnoza i izdavanje recepata za skupe lijekove. N1 je kontaktirao Erduana Kafedžića, šefa Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS, koji nam je kazao da se još sa konkretnim i detaljnim informacijama ne može izaći u javnost te da se cjelokupan slučaj dodatno zakomplikovao.

Kafedžić je kazao da je riječ o mnogo ozbiljnijem slučaju nego se pretpostavljalo.

"S njim je povezano mnogo više lijekova, novca, osoba itd., tako da radimo na njemu zajedno sa Zavodom zdravstvenog osiguranja KS, povukli smo određene podatke i trenutno se unose analitički podaci, radi se analiza svega i ne želimo ništa špekulisati već želimo u javnost izaći sa konkretnim podacima. Nadamo se da ćemo uspjeti sve to definisati što skorije i nekada iza Nove godine organizovati konferenciju za medije na kojoj ćemo javnosti iznijeti te podatke. Međutim, indicije postoje da su zloupotrebe mnogo veće nego se to inicijalno činilo na nekom početku", naveo je Kafedžić.

Cijeli slučaj se bazira na zloupotrebi, odnosno, da su se, navodno, zbog izdavanja recepata za kupovinu specifičnih grupa lijekova propisivale lažne dijagnoze.

"U to je sve upleteno više osoba i grupa lijekova zbog čega se sve dodatno zakomplikovalo. Jako mnogo je osiguranika kojima su propisane lažne dijagnoze i kako se dalje istražuje slučaj otvaraju se novi faktori i činjenice. Kako ne bismo žurili, želimo detaljno sve ispitati i onda obavijestiti javnost", dodao je naš sagovornik.

Cijeli slučaj se pokrenuo tako što su pacijenti saznali da im je propisana lažna dijagnoza i to su prijavili nadležnima.

"Prijavljuju ljudi, odu do ljekara porodične medicine koji im kaže da imaju određenu terapiju, a za koju nisu ni znali te da nisu koristili nikakvu ni terapiju. Onda nam je to bio motiv da se cjelokupan slučaj počne istraživati. U ovom trenutku ne znamo da li ima i podataka o zloupotrebi recepata i ličnih podataka to sve treba dodatno istražiti jer je riječ o veoma osjetljivoj temi. Ne želimo nikome nanositi štetu", precizirao je Kafedžić.

Kako je ranije Al Jazeera pisala, jedan od takvih pacijenata bio je Erol Prašjivić koji je došao promijeniti adresu u zdravstvenim kartonu, ali je saznao da mu je neko pripisao lažnu dijagnozu.

"Pita mene doktorica: Kako ti je sa ovim šećerom? A ja je upitam, kojim šećerom? Kaže ona meni primate inzulinsku terapiju. Rekoh ne primam, misleći da je ona pogriješila karton. Kaže ona vi ste na antidepresivima, kažem ja kakvim antidepresivima nemam pojma o čemu pričate", rekao je Prašjivić te dodao da mu je nakon provjere saopćeno da je “provaljeno” u sistem.

O tom provaljenju u sistem Zavoda zdravstvenog osiguranja KS komentarisao je i Kafedžić.

"Ne mislim da je to u pitanju, nemam takve informcije. Može doći do toga da je zloupotrijebljena šifra, ali odgovoran je onaj koji je zloupotrijebio. To nije cyber kriminal već nešto sasvim drugo. Prema onome što ja znam, može biti da je neko zloupotrijebio nečiju šifru", poručio je Kafedžić.

O ovom slučaju je informisano i Tužilaštvo KS.

"Tužilštvo KS je nakon zaprimanja prijave odmah uputilo zahtjeve MUP-u KS za prikupljanja informacija i dokaza u cilju provjere ovih navoda", poručila je za N1 Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva KS.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti