Dužnost sportiste i pomoćnog osoblja

Objavljena nova Lista zabranjenih sredstava i metoda u sportu za 2023.

27.12.2022. 13:43 / Izvor: Akta.ba
antidoping

Lista je objavljena na internet stranici Agencije te Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, a bit će publikovana i u Registru lijekova kao i na stranici Agencije za lijekove.

Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine je objavila odluku o listi zabranjenih sredstava za 2023. godinu, koju je ranije utvrdila Svjetska antidoping agencija (WADA), potvrdio je za Fenu Amir Avdagić iz Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Lista je objavljena na internet stranici Agencije te Službenom glasniku Bosne i Hercegovine, a bit će publikovana i u Registru lijekova kao i na stranici Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH. Lista zabranjenih sredstava i metoda za 2023.  godinu stupa na snagu 01.01.23.

Dužnost sportiste i pomoćnog sportaševog osoblja, kako je naveo, je da budu upoznati sa Listom, a princip striktne odgovornosti propisuje da je sportista odgovoran za ono što se nalazi u njegovom organizmu.

Da bi se supstanca ili metoda dodala na Listu, mora se utvrditi da ispunjava najmanje dva od sljedeća tri kriterija:

1) ima potencijal da poboljša sportske performanse,

2) predstavlja stvarni ili potencijalni zdravstveni rizik za sportiste,

3) narušava sportski duh – fair play, pojašnjava Avdagić.

"Na listi zabranjenih sredstava u sportu nalaze se ona sredstva i metode, koje su uvijek zabranjene, dakle na takmičenju i van takmičenja, kao i ona koja su zabranjena samo na takmičenju. Anabolički androgeni sterodi, peptidni hormoni, faktori rasta i slične supstance i mimetici, zatim beta-2 agonisti, hormoni i modulatori matbolizma, diuretici i maskirni agensi su uvijek zabranjena sredstva, jednako kao i metode: manipulacija krvlju i krvnim komponentama, hemijska i fizička manipulacija te genski i ćelijski doping", navodi Avdagić.

Kokain i metilendioksimetamfetamin (MDMA - ecstasy), kao i neki drugi iz grupe stimulanasa zabranjeni su na takmičenju, kao i narkotici i kanabinoidi (hašiš i mariuhana) te glukokortikoidi.

Beta-1 blokatori su zabranjeni na takmičenju u samo određenim sportovima.

"Tramadol je već nekoliko godina u programu praćenja WADA-e, a od 2024.godine bit će zabranjen", ističe Avdagić. Pozivamo sve odgovorne da se upoznaju sa sadržajem nove Liste zabranjenih sredstava, navodi Avdagić.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti