U BiH za pet godina provedeno 1400 doping kontrola sportista

16.03.2016. 07:48 / Izvor: N1
U BiH za pet godina provedeno 1400 doping kontrola sportista

U Bosni i Hercegovini za pet godina provedeno je 1.400 doping kontrola bosanskohercegovačkih sportista. I to samo uzimanjem uzoraka urina. Uzorci krvi još uvijek se ne uzimaju. Provjerili smo kakve su procedure, a kakve kazne.

U Bosni i Hercegovini za pet godina provedeno je 1.400 doping kontrola bosanskohercegovačkih sportista. I to samo uzimanjem uzoraka urina. Uzorci krvi još uvijek se ne uzimaju. Provjerili smo kakve su procedure, a kakve kazne.

Od 310 doping kontrola u prošloj godini četiri su pozitivna slučaja. Kajak-kanu, košarka i dva boksera. Uglavnom zbog uzimanja marihuane i amfetamina.

"Jedan je kajak-kanu sportista dobio šest mjeseci zabrane zbog korištenja nedozvoljenog sredstva marihuane jer je uspio dokazati da to sredstvo nije koristi za poboljšanje sportskih performansi nego u drugoj namjeri. Zatim imamo košarkaša Igokee Jordana koji je koristio amfetamin i čije je procesuiranje preuzela FIBA jer se on ne nalazi na teritoriji Bosne i Hercegovine. I imamo dva slučaja boksa gdje je takođe pronađeno prisustvo sredstva metilamfetamin", kazao je Amir Avdagić, pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu BiH.

Suspenzija od šest mjeseci je među manjim kaznama. Trener dizača tegova Nedima Fišića Vladimir Jerković dobio je doživotnu suspenziju rada, a ima i onih koji su suspendovani na četiri godine. Igrači nerado govore o tome.

Košarkaški reprezentativac Bosne i Hercegovine, sada igrač berlinske Albe Elmedin Kikanović 2010. bio je suspendovan na godinu dana. Imao je 22 godine i igrao za Crvenu Zvezdu. Suspenzija mu je, kaže, bila najteži period koji je mogao ugroziti profesionalnu karijeru.

"Uzeo sam suplemente koje sam koristio i ranije, međutim, uzeo sam još jedan proizvod sa američkog proizvoda koji nije bio provjeren od našeg medicinskog štaba. Međutim, taj proizvod nije na deklaraciji sadržavao nedozvoljene supstance i moj doping nalaz je bio pozitivan i tada sam bio suspendovan", kazao je Elmedin Kikanović, košarkaški reprezentativac BiH.

Od 2010. u Bosni i Hercegovini sprovedeno je preko 1.400 doping kontrola. Još uvijek se ne provode kontrole krvi. Uzimaju se samo uzorci urina. Dušica je jedan od doping kontrolora.

"Čašice za uzimanje uzorka urina su sterilne. Uzima se minimalno 90 mililitara urina od sportiste i moramo svjedočiti davanju jer sportisti mogu da podvale tuđi urin ili da ometaju davanje i dalju kontrolu urina. Urin mora biti odgovarajuće gustine što mi provjeravamo ovim tračicama za brzu kontrolu brzine urina", kaže Dušica Komnenović Timarac, doping kontrolor.

Uzorci se kasnije uz prateće podatke transportuju u laboratorije. Kontrolori naloge dobiju najranije 24 sata prije izvršavanja kontrole. Određeni sportski radnici koji nisu htjeli pred našu kameru tvrde da u Bosni i Hercegovini nema iznenađujućih kontrola na način na koji to često prolaze svjetski sportisti poput Cristiana Ronalda kojem se to često dešava i nakon tek odigrane utakmice.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti