Sjednica Gradskog vijeća

Budžet Grada Sarajeva za 2023. godinu iznosi 22.561.532 KM

29.12.2022. 08:47 / Izvor: Akta.ba
gradsko vijeće

Gradski vijećnici su jednoglasno usvojili Budžet Grada Sarajeva za 2023. godinu u iznosu od 22.561.532 KM.

Jučer je u Vijećnici održana 22. sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva kojom je predsjedavao Jasmin Ademović, predsjedavajući Gradskog vijeća.

Gradski vijećnici su jednoglasno usvojili Budžet Grada Sarajeva za 2023. godinu u iznosu od 22.561.532 KM kako je predložen i dopunjen rješenjem iz prihvaćenog amandmana Odbora za budžet i finansije, a koji se odnosi  na podršku projektu "Kulturno-umjetničkog društva Baščaršija". 

Gradonačelnica je podnijela i amandman sa prijedlogom koji je uputio gradski vijećnik Srđan Simonović, a kojim je predloženo povećanje iznosa na stavci sufinansiranje funkconisanja i planiranih aktivnosti JP "Olimpijski bazen Otoka". Sastavni dio usvojenog Budžeta postao je i amandman gradonačelnice za podršku projektu Spomen soba – Zelenih beretki.

Usvojeni Budžet će, između ostalog, omogućiti i nastavak realizacije započetih te otpočinjanje novih projekata od značaja za grad Sarajevo, iz čega će se, između ostalog, finansirati projekti izrade kanalizacionog sistema za potrebe gornje stanice Trebevićke žičare, obnove i rekonstrukcije Astronomskog opservatorija Trebević, uređenja, obnove i rekonstrukcija Bistričkog potoka, Koševskog potoka i Ramića potoka, projekt rekonstrukcije, restauracije i kolorističke obrade fasada u gradu Sarajevu, projektovanje i izgradnja biciklističke staze, projekt Skywalk, kao i drugi projekti u funkciji razvoja grada. Usvojena je i Odluka o izvršavanju Budžeta Grada Sarajeva za 2023. godinu kako je predložena i dopunjena rješenjima iz amandmana gradonačelnice.

Potrebno je istaći da su značajna sredstva usmjerena za ukupno poboljšanje uslova života u gradu, a posebno u projekte namijenjene mladima, ranjivim kategorijama društva te u projekte obrazovanja, sporta i kulture. U ulozi glavnog grada, Grad Sarajevo posebnu pažnju usmjerava međunarodnoj saradnji i njegovanju kulture sjećanja pa su značajna sredstva usmjerena i za ove namjene, kao i za institucije od značaja za državu koje još uvijek nemaju riješen status.

Na sjednici usvojen je i Program podizanja spomenika i umjetničkih skulptura od značaja za Grad Sarajevo kojima je Grad Sarajevo investitor za 2023. godinu. 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti