PROTESTNA ŠETNJA

Protest zdravstvenih radnika u Mostaru: "Ući ćemo unutra, pobit ćemo ih"

29.12.2022. 13:42 / Izvor: N1
Protest

Zdravstveni radnici iz HNK održali su još jednu protestnu šetnju jer se Vlada HNK oglušila na njihov zahtjev o isplati jednokratne pomoći od 1080 KM.

Zdravstveni radnici iz HNK održali su još jednu protestnu šetnju jer se Vlada HNK oglušila na njihov zahtjev o isplati jednokratne pomoći od 1080 KM. Šetnja je počela sa Španskog trga i završila je ispred zgrade Vlade HNK gdje su okupljeni uzvikivali „lopovi, lopovi“.

“Do ovog trenutka od miliona maraka koje Vlada ovih dana stalno spominje da je uplatila zdravstvenim utanovama, nijedan radnik nije primio nijedan fening pomoći u korist ublažavanja situacije oko inflacije i pada životnog standarda i katastrofalnih troškova života koje svi trpimo. Sram neka bude Vladu koja nije prepoznala trenutak, jedan od najtežih ekonomskih trenutaka zadnjih desetljeća”, izjavio je Dalibor Vuković, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika HNK-a.

Ljuti su, ogorčeni i diskriminirani kažu jer su se herojski borili protiv pandemije i spašavali ljudske živote a danas se za svoja prava bore na ulici.

“Jedini smo koji nismo dobili ovu pomoć, jučer prema informacijama svi su dobili pun iznos a nas nisu mogli pozvati pa da ponude barem 200, 300 KM. Sramota da bude i same poslodavce, ništa nisu uradili, dobili su milione, a nama se nisu usudili ni da dođu podrže nas, kažu oprostite nemamo novca. Ako treba cijela bolnica će doći, cijela županija, obustavit ćemo rad ovdje”, kazao je Ivica Anić, predsjednik Sindikata Sveučilišne kliničke bolnice Mostar.

Ukoliko se ne udovolji njihovom zahtjevu, spremni su kažu i na radikalnije mjere i poteze.

“Doveli su nas na prosjački štap, stanove su pokupovali, a mi smo postali bijeda. Svi smo u kreditima nemamo novca za osnovne potrebe, pod šatorima smo radili, bile su sestre koje su tu dojile svoje dijete, to je sramota, zar treba ovako sad da prosimo? Ući ćemo im unutra, pobit ćemo ih, nije nam ostalo ništa drugo”, poručila je Bisa Muratović-Omerika, medicinska sestra u KB „Dr Safet Mujić“

Podsjetimo, iz Vlade HNK poručili su da je ovaj štrajk opravdan, ali da Vlada nije adresa na kojoj bi zdravstveni radnici trebali tražiti svoja prava. Naveli su kako bi svoja prava trebali tražiti od osnivača, odnosno općina, gradova i zdravstvenih ustanova u kojima su zaposleni.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti