Sporan utrošak novca

Novogodišnja noć u Sarajevu ispunila očekivanja?

02.01.2023. 06:57 / Izvor: Akta.ba
dubioza

Sarajlije, gosti, turisti u novogodišnoj noći su 2023. godinu dočekali uz hitove poznate sarajevske grupe Dubioza kolektiv ispred Vječne vatre.

Sarajlije i svi gosti, turisti u novogodišnoj noći su 2023. godinu dočekali uz hitove poznate sarajevske grupe Dubioza kolektiv ispred Vječne vatre. 

Grad Sarajevo tradicionalno organizuje javni doček Nove godine u gradu Sarajevu što je bio slučaj i ove godine, prvi put nakon korona pandemije u razmjerama dostojnim same svrhe dešavanja. 

Ove godine čast nastupa pri ulasku u novu godinu dobila je grupa Dubioza kolektiv koja je prema ocjeni organizatora bila najbolji izbor za ovu novogodišnju noć. 

U objavi javne nabavke putem Pregovaračkog postupka Grad Sarajevo navodi se da je kriterij u odabiru muzičkog izvođača da se radi o bh. izvođačima koji su popularni među generacijama, koji imaju svoju publiku u BiH i regiji, ali i šire i koji mogu privući turiste da novogodišnje praznike provedu u Sarajevu.

U tekstu se takođe navodi da su izvođaći Dino Merlin i Halid Bešlić prethodno odbili ponude zbog prije ugovorenih i planiranih nastupa. 

Grad Sarajevo je potom odabrao grupu Dubioza kolektiv, poznati bh. bend koji su bili raspoloživi. 

Ponuđač, kompanija Linden d.o.o. ima eksluzivno pravo zastupanja Dubioze Kolektiv te je i provela samu organizaciju novogodišnjeg koncerta.

"Suštinski razlog provođenja Pregovaračkog postupka bez objave Obavještenja o nabavci sa jednim ponuđačem je postojanje samo jednog ponuđača na tržištu koji može pružiti usluge koje su predmet javne nabavke- Organizacija dočeka Nove 2023. godine u gradu Sarajevu uz obavezu angažmana muzičke grupe Dubioza kolektiv", navodi se, a gradonačelnica Grada Sarajeva donijela je odluku o pokretanju postupka.

Kompanija Linden d.o.o je za ove potrebe dobila 350.000,00 KM. 

Organizacija je izazvala podijeljenje reakcije javnosti o opravdanosti utroška navedenog iznosa navodeći niz loših logističkih i organizacionih elemenata poput kratkog trajanja nastupa glavne grupe, lošeg razglasa i drugih tehničkih propusta.

Uloženi novac je svakako opravdao očekivanja prema riječima organizatora i gradonačelnice Benjamine Karić te i mnogih prisutnih. 

 

Podsjećamo, ista kompanija je prethodno dobila i tender od 399.999 KM za ukrašavanje Vilsonovog šetališta za nogovodišnje praznike.

N.K.

 

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti