OD SUTRA U PRODAJI

Počinje prodaja premije osiguranja ZZO ZDK, cijena ostala dosadašnjih 20 KM

03.01.2023. 11:09 / Izvor: Fena
Omer Škaljo

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona od sutra u prodaju pušta zdravstvene markice, kojima osiguranici stiču pravo na oslobađanje troškova participacije.

Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona od sutra u prodaju pušta zdravstvene markice, kojima osiguranici stiču pravo na oslobađanje troškova participacije - najavio je u izjavi za Fenu direktor te ustanove Omer Škaljo.

"Kupovinom zdravstvene markice, odnosno premije osiguranja, naši osiguranici stiču pravo na oslobađanje participacije za zdravstvene usluge. Markicu je moguće kupiti do 31. marta, a cijena je nepromijenjena, odnosno i dalje iznosi 20 KM", kaže Škaljo.

Osiguranici su kupnjom zdravstvene markice oslobođeni plaćanja participacije u zdravstvenim ustanovama na području tog kantona, a godišnje ZZOZDK po ovom osnovu uprihodi oko milion KM.

S prvim danom ove godine došlo je do promjene u ostvarivanju prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju.

"Zavod više nije nadležan za izdavanje saglasnosti za ostvarivanje prava na biomedicinski potpomognutu oplodnju. Zakonom o izmjenama i dopunama  Zakona o liječenju neplodnosti medicinski potpomognutom oplodnjom Federacije Bosne i Hercegovine, koji se počinje primjenjivati  od 01. janaura ove godine, saglasnosti za ostvarivanje prava na BMPO izdavat će Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH. Parlament FBiH za ovu je namjenu odobrio 10 miliona KM.

Osigurane osobe kojima je, zaključno sa 31.12.2022. godine, ZZO ZDK izdao rješenje o davanju saglasnosti na neki od postupaka biomedicinski potpomognute oplodnje, svoja će rješenja moći realizirati u roku od 12 mjeseci, računajući od datuma njegovog izdavanja", napominje Škaljo.

Zahtjevi koji nisu riješeni do kraja godine prošle godine, dodaje, bit će proslijeđeni na odlučivanje Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja FBiH, kojem će zdravstveni osiguranici i iz tog kantona u narednom periodu podnositi zahtjeve za ostvarivanje tog prava.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti