POKRENUTO 13 POSTUPAKA

Kafedžić o osobama u sukobu interesa: Ovo je tek prvi talas, nema zaustavljanja

04.01.2023. 14:19 / Izvor: Avaz.ba
kafedžić

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić potvrdio je za portal "Avaza" da su pokrenuli postupak protiv 13 osoba.

Šef Ureda za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS Erduan Kafedžić potvrdio je za portal "Avaza" da su pokrenuli postupak protiv 13 osoba koje se nalaze u sukobu interesa u skladu sa Zakonom o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji je stupio na snagu 1. januara 2023. godine. 

"Istina je da smo pokrenuli postupak protiv 13 osoba. Ovo je tek prvi talas, nema zaustavljanja", rekao je Kafedžić. 

Kako je portal "Avaza" već ranije objavio, postupak je pokrenut protiv Sebije Izetbegović, Davora Čićića, Adnana Delića, Aljoše Čampare, Kenana Magode, Abela Baltića, Aide Ožegović, Marijele Hašimbegović, Nihada Uka, Hamdije Hasanovića, Miomirke Melank, Midhata Kerle i Lejle Khattab.

Novi Zakon o prevenciji i suzbijanju korupcije u Kantonu Sarajevo, koji je stupio na snagu 1. januara 2023. godine, zabranjuje obavljanje više funkcija istovremeno!

Prema ovom zakonu, jedna osoba neće moći biti i zastupnik u kantonalnoj skupštini i direktor neke ustanove, kao što je to ranije bio slučaj. Radi se o dvojnim funkcijama, što je sada zabranjeno.

Moguće je samo zadržati jedno mjesto jer se na taj način želi otkloniti uticaj osobe koja bez obzira što ne uzima novac obnaša dvije pozicije.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti