Mještani traže njegovo brisanje

Poništena okolišna dozvola za kamenolom Kuti, nije u skladu sa zakonom

05.01.2023. 12:59 / Izvor: Fena
okolišna dozvola

Kantonalni sud u Sarajevu presudom od 26. prosinca 2022. godine prihvatilo je tužbu Građanske inicijative "Kuti" te je poništio okolišnu dozvolu za kamenolom Kuti kod Mostara.

Kantonalni sud u Sarajevu presudom od 26. prosinca 2022. godine prihvatilo je tužbu Građanske inicijative "Kuti" te je poništio okolišnu dozvolu za kamenolom Kuti kod Mostara.

Na konferenciji za novinare predstavnik Građanske inicijative "Kuti" Aner Omanović kazao je kako je Kantonalni sud utvrdio da okolišna dozvola nije donesena na zakonit način, dodao je kako Federalno ministarstvo okoliša i turizma nema pravo žalbe na tu presudu te je ona postala pravomoćna.

"Naš problem se sastoji u tome što investitor u našem naselju, samo 137 metara od naših kuća, želi otvoriti kamenolom. Prilikom dobivanja dozvola investitor je načinio više nepravilnosti i iz toga razloga smo podnijeli tužbu Kantonalnom sudu u Sarajevu, a taj sud ništa nije odgovorio. Poslije toga smo podnijeli apelaciju Ustavnom sudu, koja je usvojena, a Kantonalnom sudu je naloženo da slučaj završi u roku od tri mjeseca. Naš slučaj je je završio time što je naša tužba usvojena, rješenje okolišne dozvole je poništeno i vraća se na ponovno rješavanje", pojasnio je Omanović.

Sud u Sarajevu utvrdio je kako mještani Kuti nisu dobili poziv na sudjelovanje na javnoj raspravi o utjecaju kamenoloma na okoliš, niti u zapisniku ima informacija da je uopće održana javna rasprava.

Također, Sud je utvrdio da Studija utjecaja na okoliš niti zahtjev za izdavanje okolišne dozvole nisu dostavljeni na ocjenu mjerodavnim organima i zainteresiranim subjektima. Sud je utvrdio kako Elaborat o prethodnoj procjeni utjecaja na okoliš nije rađen, već se Ministarstvo vodilo elaboratima sličnih kamenoloma.

Omanović je podsjetio je kako je na jednoj od nedavnih sjednica Gradsko vijeće Mostara donijelo zaključak u kojim se navodi da će kamenolom Kuti biti brisan iz Prostornog plana, ako sud uvaži stajalište mještana.

Stoga je Omanović pozvao gradske vijećnike da, na osnovu njihovog zaključka i obećanja, to i učine.

"Nadamo se da će gradonačelnik Mario Kordić i predsjednik Gradskog vijeća Salem Marić održati svoje obećanje i da ćemo mi nastaviti slobodan i miran život u naselju bez kamenoloma. Nadamo se i da će vijećnici imati razumijevanja i da će to u što kraćem roku ovo završiti kako se mi više ne bi morali okupljati. Članovi Gradskog vijeća moraju shvatiti da su tu za građane, a ne za one koji žele te iste građane otjerati", poručio je Omanović.

Po njegovim riječima, trenutno se radovi u kamenolomu ne izvode.

"Ranije su pokušali uvesti svoje strojeve i mašine u čemu ih je, zajedno s nama, spriječila inspekcija i policijska stanica Sjever. Salem Marić nema razumijevanja za naše probleme, rekao je da je sve do suda i da oni nisu ti koji trebaju tjerati investitore te kako su oni za razvoj grada i gospodarstva", dodao je Omanović.

Građanska inicijativa "Kuti" protivi se otvaranju kamenolom u njihovom mjestu jer je sporna lokacija udaljena nešto više od 100 metara od najbližih kuća. Mještani tvrde da je prostor miniran i nesiguran, te da investitor koristi i uništava pristupnu cestu koja su napravili sami mještani preko privatnih parcela.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti