Naselje Holjaci

Zbog nelegalne deponije podnesena krivična prijava protiv vlasti u Višegradu

13.01.2023. 08:22 / Izvor: Akta.ba
višegrad

Članovi neformalne grupa građana "Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom" podnijeli su krivične prijave protiv odgovornih osoba u slučaju nelegalne deponije u višegradskom naselju Holijaci.

Članovi neformalne grupa građana "Uklonimo nelegalnu deponiju pred turističkim gradom Višegradom" podnijeli su krivične prijave protiv odgovornih osoba u slučaju nelegalne deponije u višegradskom naselju Holijaci.

Krivične prijave dostavili su na adresu Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo i to protiv odgovornih lica u komunalnom preduzeću "Komunalac" a.d. Višegrad i Općini Višegrad, kao i ostalih NN lica, a zbog zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, zagađivanja životne sredine otpadnim materijama, izazivanja opšte opasnosti i drugih.

"Svaki dan svjedočimo odlaganju opasnog otpada, animalnog otpada, sakupljaju se glodari i napuštene životinje, a ponekad do svojih kuća ne možemo proći kada se deponija pali ili kada se podzemne vode podignu i stvore poplavu", istakli su članovi ove grupe koji duže vrijeme ukazuju na problem odlaganja otpada na ovom području.

Ističu kako su poduzeli sve korake u borbi za uklanjanje nelegalne deponije te da od Okružnog tužilaštva Istočno Sarajevo očekuju da postupi u skladu s tim što prije.

Naglašavaju da je komunalno preduzeće "Komunalac" a.d. Višegrad, po Zakonu dužno preduzeti adekvatne mjere za upravljanje otpadom, ali da zbog katastrofalnog stanja na deponiji postoji sumnja na krivičnu odgovornost lica koja upravljaju ovom deponijom.

Članovi neformalne grupe podsjetili su da još 8.11.2021. godine od Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju dobili zvaničnu potvrdu da ministarstvo nije izdalo ekološku dozvolu za gradsku deponiju u Višegradu niti bilo koju drugu dozvolu propisanu Zakonom o upravljanju otpadom odnosno Zakonom o zaštiti životne sredine Republike Srpske.

Povratnici u ovo naselje u okolini Višegrada, već godinama ukazuju na problem deponije koja se nalazi u neposrednoj blizini njihovih kuća i predstavlja ekološku katastrofu, a lokalne vlasti ignorišu njihove zahtjeve.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti