Najavio Minić

Prvi u regionu: RS će dobiti informacioni sistem u lovstvu

16.01.2023. 08:27 / Izvor: Akta.ba
lovstvo

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da će u RS uskoro biti uspostavljen prvi informacioni sistem u lovstvu, što će biti prvi takav sistem u regionu.

Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, rekao je da će u RS uskoro biti uspostavljen prvi informacioni sistem u lovstvu, što će biti prvi takav sistem u regionu.

Minić je istakao da će taj informacioni sistem doprinijeti monitornigu divljači i svih potencijala lovišta u RS, a biće od značaja i u razvoju lovnog turizma.

On je naveo da postoji izražena zainteresovanost lovaca za komercijalni lov posebno vrsta divljači kao što su divokoza, vuk, divlja svinja i medvjed, dodajući da se komercijalni lov organizuje u privrednim lovištima, a sve češće i u lovištima čiji su korisnici lovačka udruženja.

"Svaka jedinka divljači koju lovac odstreli je direktan prihod korisniku lovišta, a koji se ulaže u prihranjivanje divljači iznošenjem hrane u lovište, zaštitu i uzgoj divljači, odnosno za sprovođenje uzgojnih mjera u lovištu. Svaki dolazak lovca turiste u jedno od naših lovišta je promocija Republike Srpske, divljači kao dobra od opšteg interesa, promocija naših prirodnih ljepota i doprinos razvoju turističke ponude što će nam biti jedan od ciljeva u budućem periodu", naveo je Minić.

On je naglasio da je lov značajan potencijal ne samo za korisnike lovišta već i za turizam i razvoj turističke ponude, što je prepoznala i Vlada RS. Zato su vidljivi efekti na terenu, zahvaljujući svim mjerama i aktivnostima koje su do sada sproveli Vlada, resorno ministarstvo i Lovački savez RS.

"Prije svega povećana je brojnost i kvalitet divljači, zahvaljujući realizovanim projektima za uzgoj i zaštitu divljači, odnosno hranilištima, pojilištima, solilištima i drugim objektima koje su lovci izgradili u lovištu. Postavljanje kamera u lovištu pokazalo se kao vrlo efikasna mjera u sprečavanju i sankcionisanju krivola, ali i osmatranja divljači", rekao je Minić.

On je dodao da su i lovci uložili dosta vremena, truda i materijalnih sredstava u izgradnju lovno-tehničkih objekata i smještajnih kapaciteta što je sve odličan preduslov za razvoj lovnog turizma, koji se ogleda kroz pružanje lovcima turistima organizovane posjete lovištima, smještaja, potrebne lovačke opremu, transporta i ostalog kako bi lovac mogao da uživa u posmatranju divljači, foto-lovu ili odstrelu divljači.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti