Spremni za zelenu tranziciju

Punjače za električne automobile imamo, još nam fale vozila

16.01.2023. 09:22 / Izvor: Akta.ba
ZELENA TRANZICIJA

Kako su najavili iz gradske uprave grada Mostara kupovinom električnih automobila smanjit će se zagađenost zraka.

Grad na Neretvi spreman je za zelenu tranziciju. Kako su najavili iz gradske uprave grada Mostara kupovinom električnih automobila smanjit će se zagađenost zraka, izvještava O Kanal.

Mostar se već nekoliko godina priprema za zelenu tranziciju. Prije 7 godina izrađen je plan za energetski održiv razvoj grada. Na izradi su radili tim Grada, vanjski partneri i tim za ljudsku efikasnost. Želja im je smanjiti misiju CO2 i uvesti zelenu tranziciju. U sklopu projekta je napravljena punionica za električne automobile, čime je ispraćen trend Europske unije uz promociju budućnosti u elektromobilnosti što će smanjiti utjecaj na zagađenost zraka.

"Grad Mostar na sreću još nemamo toliki utjecaj, ali očekivat je i to. Dakle da bi to spriječili  elektropunionica je dakle već dvije godine u funkciji. Nju smo napravili kroz projekt u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša Bosne i Hercegovine. Aplicirali smo na projekt na njihov javni poziv, uspješno smo završili taj projekt uz njihovo sufinanciranje", kazao je Darko Knezović, energetski menadžer i koordinator.

Punionica je smještena iza Gradske vijećnice. Riječ je o dvostranoj punionici snage dva puta 22 kW, uz tip utičnice model 3. Vozila koja se trenutno  pune su najviše  stranih registarskih oznaka.

"Glavni cilj je da potaknemo naše građane, ja znam mi smo svjesni da je situacija sada da su ta vozila skupa. Ali od prošle godine i Federalna Vlada dala je jedan poticaj dakle 5 i 10 tisuća se daje poticaj ljudima koji žele kupiti ta vozila. Odziv je po njihovim znanjima odziv je relativno dobar jer je ipak relativno cijena tih vozila sada uvijek velika", dodao je Knezović.

Gradska uprava Mostara do 2030. godine namjerava instalirati 50 punionica. One su zasad besplatne i za građane i za turiste.

"Pratimo provedbu tih akcija direktiva odnosno mjera koje smo predvidjeli sve u cilju smanjenja emisije CO2. Dakle transport jedan kao velikih utjecaja koje imamo na ukupnu emisiju CO2 u Gradu Mostaru odredili smo devet mjera. Između ostalog to je u planu do 2030 godine da Grad Mostar implementira odnosno pojača svoju infrastrukturu vezano za elektromobilnost", govori Knezović.

Mostarski poduzetnici prate globalne poslovne trendove. Hotel Verso je prvi u gradu koji ima električni punjač.

"Razlog tome je što smo htjeli ponuditi naše goste koji odsjedaju kod nas u hotelu. Nešto kao dodatnu vrijednost za goste hotela koju ne naplaćujemo. Znači nije u komercijalne svrhe", ističe Toni Krezić, menadžer hotela.

Krezić dodaje kako u planu još nemaju postavljanje novih punjača, ali da imaju instalacije za još 10 priključaka.

"S obzirom da gosti koji dolaze u naš hotel su već unaprijed pripremljeni i prate oznake na Google mapama ili mapama koje služe za promicanje ovih punjača. Možemo reći da i na našu iznenađenost da dosta gostiju koji dolazi, dolazi zbog električnih punjača i mislim da smo dosta pogodili sa tom odlukom da postavimo električni punjač", kaže Krezić.

Nažalost mali je broj stanovnika Mostara koji imaju električne automobile. Za nadati se da će ekonomska situacija biti bolja te da će ovih automobila biti više u skorije vrijeme.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti