Komunikacija po istim cijenama

Uskoro se ukida roming između EU i BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije

18.01.2023. 12:32 / Izvor: Akta.ba
roming

Bojan Glavašević, poslanik u Hrvatskom saboru, objavio je na Twitteru da bi ove godine trebao zaživjeti sporazum o romingu.

Bojan Glavašević, poslanik u Hrvatskom saboru, objavio je na Twitteru da bi ove godine trebao zaživjeti sporazum o romingu, po kojem će se moći komunicirati jedni s drugima po istim cijenama koje plaćamo u svojim državama.

To znači da ćemo sve pozive mobilnim i korištenje interneta preko mobilnih na Zapadnom Balkanu i EU plaćati po istim cijenama kojim plaćamo u matičnim državama. Isto pravilo, podsjetimo, već neko vrijeme je na snazi među članicama EU.

Glavašević je rekao da ta ideja postoji već dugo, ali da je sad blizu realizacije.

"Danas je u Saboru održan odbor za europske poslove, na kojem je državna tajnica Andreja Metelko Zgombić rekla da je glavni sporazum već potpisan, ali treba potpisati još par manjih sporazuma. Na pitanje kad bi se to trebalo realizirati odnosno stupiti na snagu, rekla je - ove godine", rekao je Glavašević za hrvatske medije, dodajući da politička volja za takav sporazum postoji već neko vrijeme.

U sporazum bi, prema njegovim riječima, trebale biti uključene sve zemlje Zapadnog Balkana ( BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija...) koje su na bilo koji način uključene u proces pristupanja Evropskoj uniji. 

"To je dio šire ideje o pristupnom procesu. Na tome se radilo još dok je Hrvatska predsjedala Europskom unijom. Ideja je bila napraviti modificirani pristupni proces, odnosno da kad zemlje zadovolje određene kriterije, njihovi građani već mogu uživati neke benefite i prije ulaska u Uniju", rekao je Glavašević.

Na pitanje na koje će se sve cijene odnositi sporazum, odnosno radi li se i o telefonskim razgovorima i internetskom saobraćaju, Glavašević je odgovorio potvrdno. 

"No, bit će tu i zaštitna klauzula, koja će spriječiti da npr. netko iz Hrvatske uzme pretplatu u Srbiji pa plaća po nižim, damping cijenama", rekao je Glavašević.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti