SVIJET U 2023

U Sarajevu počela konferencija o problemima svjetske i bh. ekonomije

30.01.2023. 12:26 / Izvor: Akta.ba
SVIJET U 2023
OTVORI GALERIJU

U Sarajevu počela konferencija "Svijet u 2023" na kojoj će se analizirati ekonomsko okruženje u zemlji i svijetu.

Ekonomski eksperti, privrednici, nosioci javnih funkcija, privrednici, nosioci najviših javnih funkcija kao i predstavnici diplomatske zajednice u BiH, okupli su se danas na konferenciji "Svijet u 2023" u Sarajevu kako bi analizirali ekonomsko okruženje u zemlji i svijetu.

Guverener Centralne banke BiH Senad Softić izjavio je da ekonomska predviđanja za ovu godinu govore da inflatorni pritisci slabe, što će dovesti i do slabljenja ekonomske aktivnosti, ali je dobra vijest da neće doći do recesije. 

"Dobra okolnost u sadašnjem trenutku jeste to da je BiH kandidat za članstvo u EU, kao i nada da će institucije BiH odgovoriti reformskim izazovima i potrebama u tom integracionom procesu. Na taj način doprinijećemo boljem životnom standardu stanovništva BiH, odgovoriti na izazove koje nam donosi opšta ekonomska kriza, kao i na rastuću inflaciju", rekao je Softić. 

On je uoči otvaranja konferencije rekao da bi najbolji put BiH i njenih institucija bio stvaranje uslova za rast investicija - privrednih, privatnih, domaćih, stranih - svih onih koji će doprnijeti rastu privrednih aktivnosti. 


Istakao je da je cilj ovog eminentnog ekonomskog-finasijskog skupa da se u konstruktivnom dijalogu predstavnika ekonomskih institucija, vlasti, diplomatske i poslovne zajednice, daju analize i pogledi na ekonomsko okruženje, investicionu klimu, sprovođenje reformi i zakonodavstva, kao i mjere koje treba da preduzme BiH. 

"Najveći dio bankarskog sektora je kapitalno povezan sa bankama iz Evropske monetarne unije, što utiče i na politiku banaka u BiH. Međutim, banke u BiH se već godinama, prvenstveno, oslanjaju na domaće izvore finansiranja, koji su, trenutno, uglavnom kratkog dospijeća. Potražnja za kreditima je i dalje relativno slaba, a banke vrlo rigirizno procjenjuju bonitet svojih klijenata", rekao je Softić u obraćanju na otvaranju konferencije. 

Prema njegovim riječima, u takvom okruženju, transmisioni mehanizam kamatnih stopa ECB-a na domaći finansijski sistem relativno je slab je 

"Centralna banka BiH, zbog aranžmana valutnog odbora, ima samo jedan instrument monetarne politike na raspolaganju, i nema mehanizam kojim može uticati na kamatne stope u BiH", kazao je.

Dodaje da očekivana inflacija od 6,1 odsto u 2023. godini i tri odsto u 2024. godini respektivno znači da će realni raspoloživi dohodak biti pod snažnim pritiskom, što će dodatno usporavati i nominalnu, ne samo realnu ekonomsku aktivnost u BiH.

"U 2023. godini očekujemo dalje usporavanje ekonomske aktivnosti, ali ne i recesiju. Za 2023. godinu projektovana je stopa rasta realnog BDP-a od 0,9 odsto. Pod pretpostavkom slabljenja, ali ne i potpunog iščezavanja postojećih inflatornih pritisaka, rast realnog BDP-a za 2024. godinu prognoziran je na jedan odsto. Posljednje informacije, koje dolaze od relevantnih supranacionalnih institucija, signaliziraju da bi kontrakcija ekonomske aktivnosti u 2023. godini, u nekim od najrazvijenijih zemalja, pa i globalne ekonomije, mogla biti blaža nego se očekivalo", naveo je guverner Centralne banke BiH.

Rezidentna predstavnica UNDP-a Steliana Nedera ovom prilikom  je kazala da su se ljudi prije pandemije osjećali nesigurno, a da je na nama gdje ćemo dalje i kako ćemo nastaviti.

steliana

Skupu se obratio i Ambasador Velike Britanije u BiH Jullian Reilly izjavio je da 2023. treba biti godina iskorištenih prilika za BiH jer zemlja ima ogroman ekonomski potencijal koji treba iskoristiti

Dodao je da će domaće vlasti u tome imati najveću ulogu provedbom neophodnih reformi za prosperitet svih građana, te da je njegova zemlja spremna podržati BiH u tim naporima. 

Ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH, naveo je da je BiH za brži napredak potrebno brže formiranje vlasti i realizacija konkretnih programa koje su koalicije usvojile, u čemu može pomoći kandidatski status koji je EU dodijelila BiH.  

Satller

Roberta Čobana iz Color Media Communications je kazao da je teško predvidjeti šta možemo očekivati u 2023.

"Uvijek kada govorimo unaprijed imamo strah da će nas događaji demantovati. U decembru 2019. nikome nije padalo na pamet da će covid okrenuti svijet naopačke. Prošle godine u decembru smo imali konferenciju i niko nije mogao da sluti na rat u Ukrajini. On je ostavio posljedice na ekonomiju i lance distribucije", istakao je Robert.

Dodao je da su ovakve vrste skupova zaista prilika da predstavnici zajednica uče jedni od drugih.

"Polako ćemo rješavati zadatke i naći se u nekom društvu evropskih naroda uprkos svim izazovima", istakao je.

Tokom panel-diskusija, predstavnici ekonomske, poslovne i diplomatske zajednice pokušat će odgovoriti na pitanja sa kakvim se izazovima susreće svijet u 2023., koji su problemi sa kojima se suočava svjetska i ekonomija u BiH i kako ih prevazići, te ponuditi mogućnosti oporavka i razvoja društva.

Konferenciju je organizovala kompanija "Color Media Communications" u saradnji sa Centralnom bankom BiH i uz podršku Ambasade Velike Britanije u BiH i Delegacije EU u BiH.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti