Pravilnik o podsticajima u poljoprivredi prolongiran

31.01.2023. 08:03 / Izvor: BHRT
Poljoprivreda

Iako je trebao biti objavljen jučer, novi Pravilnik o poticajima u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za ovu godinu ipak je još u proceduri.

Iako je trebao biti objavljen jučer, novi Pravilnik o poticajima u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede,šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za ovu godinu ipak je još u proceduri, pa će, kako navode u ovom ministarstvu, biti objavljen najkasnije do narednog ponedjeljka. Razlog je nezadovoljstvo pojedinih poljoprivrednih udruženja načinom raspodjele sredstava.

Zbog primjedbi i sugestija koje su prethodnih dana stizale od poljoprivrednih proizvođača u Republici Srpskoj, nije još objavljen Pravilnik resornog ministarstva o podsticajima u poljoprivredi za ovu godinu.

"Mi smo očekivali da će biti danas,ali s obzirom na to da su i mljekari, ali i brojna udruženja poljoprivredna tražili prolongiranje tog roka, ovo nam je dobar signal da je ministarstvo razumjelo određena nezadovoljstva i da je ozbiljno prihvatilo neke prijedloge i sugestije", ističe Stojan Marinković, predsjedik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS.

Mljekari su oštro negodovali zbog premije na mlijeko koja je ostala na prošlogodišnjem nivou, te zbog limita u okviru te proizodnje.

"Čovjek koji ima 10 litara mlijeka, a drugi ima 10 hiljada, zašto tom jadniku ne platiti po istoj cijeni, možda bi on volio da ima toliko, ali mu treba omogućiti", naglašava Jusuf Miranović, farmer iz Prijedora.

Iako je agrarni budžet veći za 105 miliona u odnosu na prošlu godinu, u pojedinim udruženjima o stavkama u budžetu ne izjašnjavaju se pozitivno.

"Agrarni budžet je katastrofa, pisali su ga ljudi, koji nisu kompetentni i koji nemaju dana staža u poljoprivredi, došli sa kupljenim diplomama, ali ti ljudi nisu bili u proizvodnji i ne znaju šta je proizvodnja", smatra Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

U Ministarstvu ipak navode da će Agrarnim budžetom od 180 miliona brojni izazovi u poljoprivredi biti riješeni.

Očekuje se i objavljivanje Pravilnika o kapitalnim investicijama, za kojeg u savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača navode da će donekle ublažiti nezadovoljstvo poljoprivrednika.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti