Intenzivna istraga

Uzorci vode iz rijeke Bosne poslani na analizu, oglasio se i Arcelor Mittal

31.01.2023. 16:50 / Izvor: Akta.ba
rijeka bosna

Uzeti su uzorci vode s tri lokacije, jedan iz otpadnih voda fabrike, a druga dva iz rijeke Bosne i preneseni u laboratoriju za vode AVP Sava.

Uzeti su uzorci vode s tri lokacije, jedan iz otpadnih voda fabrike, a druga dva iz rijeke Bosne i preneseni u laboratoriju za vode AVP Sava gdje će biti obavljena analiza fizičko-hemijskih parametara.

U ovom momentu se ne može znati koliko će aktuelna situacija uticati na kvalitet vode, floru i faunu, saopćila je Agencija za vodno područje rijeke Save povodom aktuelnih vijesti da je rijeka Bosna u Zenici, u blizini kompanije ArcerolMittal, poprimila crvenu boju.

Jedan od tri uzorka je uzet iz otpadne vode iz ispusta ArcelorMittala, pogon Valjaonica, drugi iz rijeke Bosne nizvodno od ArcelorMittala u mjestu Donje Vrace, a treći iz rijeke uzvodno, od ArcelorMittala u blizini Terminala Oil Hifa.

Uzorke su rano jutros uzeli uposlenici Agencije u prisustvu kantonalnog vodnog inspektora, na zahtjev glavnog federalnog vodnog inspektora. 

Rezultati analize će biti upućeni Federalnoj upravi za inspekcijske poslove, saopćeno je.

 Iz kompanije ArcelorMittal, povodom aktuelnih vijesti da je rijeka Bosna u Zenici poprimila crvenu boju u blizini te kompanije, tvrde da je u toku intenzivna istraga u vezi s ovim slučajem. 

"Ova situacija je za nas neprihvatljiva, stoga provodimo veoma detaljnu istragu na terenu radi utvrđivanja činjenica zajedno s relevantnim institucijama. Rezultate očekujemo u roku od 24 sata, kada ćemo vam prezentirati sve utvrđene činjenice", navedeno je u saopćenju.

Jutrošnji incident u rijeci Bosni je veliko iznenađenje za kompaniju budući da godinama ulaže u sisteme za smanjivanje uticaja na okoliš i bilježi značajno poboljšanje u ovoj oblasti, rečeno je također iz ArcelorMittala.

*Pri preuzimanju teksta s portala Akta.ba potrebno je navesti izvor i linkovati tekst.

Dojavi vijest na viber +387 60 3315503 ili na mail urednik@akta.ba.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Akta.ba.

Vijesti